УПЦ КП провела VII міжнародну конференцію «Православ’я в Україні»

24.11.2017 20:02 12

УПЦ КП провела VII міжнародну конференцію «Православ’я в Україні»

Співорганізаторами наукового заходу вже традиційно виступили Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України та Національний заповідник «Софія Київська». Конференція проходила під патронатом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО.
Пленарне засідання відкрив патріарший намісник, ректор Київської православної богословської академії, доктор богословських наук, професор митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній (Думенко), який стисло проаналізував 25-літню історії Київських духовних шкіл, акцентуючи увагу на досягненнях передусім наукового та навчального характеру, а серед цих звершень були визнання та акредитація КПБА Міністерством освіти та науки тощо.
З привітаннями конференції виступили директор Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, доктор історичних наук Георгій Папакін; директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш; заступник генерального директора з наукової роботи Національного заповідника «Софія Київська» доктор історичних наук В’ячеслав Корнієнко, директор державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво», доктор історичних наук, професор Алла Киридон, академік-секретар відділення теорії та історії мистецтв Національної академії мистецтв України, голова Національної комісії з питань повернення в Україну культурних цінностей (1992–2004), доктор мистецтвознавства, професор, академік Олександр Федорук.
УПЦ КП провела VII міжнародну конференцію «Православ’я в Україні»
Привітання від кафедри філософії та релігієзнавства Національного університету «Києво-Могилянська Академія» висловив доктор філософських наук Сергій Головащенко. Крім цього, надійшли окремі вітання учасникам конференції від різних державних установ та наукових інституцій, зокрема з Канади від почесного професора Волинського національного університету ім. Лесі Українки в м. Луцьку та визначної письменниці, відомої багатьма своїми книгами, Любов Василів-Базюк. Почесним гостем наукового заходу був намісник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря, керуючий справами Київської Патріархії архієпископ Вишгородський Агапіт (Гуменюк).
З доповідями на пленарному засіданні мали можливість виступити доктор церковно-історичних наук, доцент, голова Інституту церковної історії, митрополит Львівський і Сокальський Димитрій (Рудюк) (Львів) «Митрополит Київський, Галицький та усієї Руси Йосиф II Солтан та його роль у захисті прав православних у Польсько-Литовській державі на початку XVI ст.»; доктор історичних наук, професор кафедри міжнародних відносин Київського національного університету культури і мистецтв Валерій Ластовський (Київ) «Російська «Православная энциклопедия» як засіб фальсифікації історичної інформації»; настоятель Свято-Володимирської парафії міста Ганновера, ліценціат богослів’я та політології, магістр історієзнавства, науковий працівник кафедри католицької теології інституту богослів’я і релігієзнавства Ганноверського університету протоієрей Андрій Федчишин (Ганновер, Німеччина) «Становлення і розвиток української діаспори в Німеччині. Конфесійна приналежність і можливості віросповідування українців на поселеннях»; доктор соціологічних наук, професор кафедри педагогіки та соціальної роботи Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, заслужений діяч науки і техніки України Марія Пірен (Чернівці) «Просвітницька робота щодо формування духовної культури у територіальних громадах».
Наприкінці пленарного засідання виступив патріарх Філарет. У своєму слові він висловив радість з приводу проведення міжнародних конференцій, в яких беруть участь не тільки представники Київської православної богословської академії, але й багато інших наукових та навчальних інституцій України.
Потім розпочалася робота в різних секціях.
Велика праця з підготовки конференції була здійснена, як організаційним комітетом, так і редакційною колегією, що ретельно добирала статті для публікації у збірнику, співголовами яких виступили митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній (Думенко), історики Георгій Папакін та Неля Куковальська.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Качественное теплотехническое оборудование от фирмы Opeks Energy В Херсоне при участии властей открыли мемориал рабби Гилеля из Парича Постельное белье Viluta – для соотечественниц, ценящих комфорт Средство для безопасного и быстрого похудения Небезпечне мистецтво приховувати алкоголізм: чому необхідно звертатися за лікуванням

Публикации