Українці та чехи молитовно вшанували пам'ять жертв Малинської трагедії

02.08.2018 17:57 6

Українці та чехи молитовно вшанували пам'ять жертв Малинської трагедії

На жалобну подію прибуло півтори сотні гостей з Чеської Республіки, в тому числі такі поважні особи як посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула, генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек і його заступник Ігор Шєдо, заступник голови комітету закордонних справ оборони та безпеки парламенту Чеської Республіки Гасан Мезіан, полковник Генерального штабу Міністерства оборони Чеської Республіки Едуард Стеглік, заступник міністра оборони Павел Куглер, голова чехословацької організації легіонерів генерал Вацлав Кухінька та його заступник Тіхомір Мірковіч, ветеран війни, уродженець села Страклів на Дубенщині генерал Мірослав Мосопуст, голова волинських чехів Чеської Республіки Далмар Мартінкова.
У скорботній урочистості також взяли участь заступник голови Рівненської облдержадміністрації Світлана Богатирчук-Кривко, голова Острожецької об’єднаної територіальної громади Тарас Гордійчук, делегація Дубенського чеського товариства «Стромовка» на чолі з головою товариства Антоніною Пономаренко.
На печальному місці була піднесена молитва за жертви Малинської трагедії – панахиду відслужили священники Млинівського благочиння УПЦ КП на чолі із своїм благочинним протоієреєм Володимиром Левандовським.
- Тут маємо зробити правильні висновки, щоби нині у світі і теперішній Європі не виникали такі трагедії, – наголосив протоієрей Тарас Варварук. Він також сказав, що не маємо права забути тих, хто кинувся обороняти малинців – вояків УПА.
Світлана Богатирчук-Кривко підкреслила: українці зараз живуть у стані війни за соборність країни, тому пам’ять про Малин особливо актуальна, це ще одне нагадування світові про те, яка небезпечна війна і як необхідно цінувати мир.
Історичну довідку навів Гасан Мезіан: "Рано-вранці 13 липня 1943 року фашистські підрозділи вторглися до чеського Малина, зігнали жінок, літніх людей, дітей до місцевої церкви, до школи, стайнь, потім підпалили будівлі і спалили людей живцем. Хто намагався втекти – тих розстрілювали. Чоловіків розстріляли в сусідньому українському Малині. Вижили у вогненному пеклі кілька молодих людей, яких гітлерівці змусили зносити награбоване і гнали викрадену худобу. Декому з них вдалося втекти, відтак згодом вони свідчили про жахіття, свідками яких стали. Село горіло тиждень".
Мезіан також наголосив, що мешканці чеського Малина були працьовитими, мали млина, бібліотеку, добровільну протипожежну дружину, культивували передові на ті часи сільськогосподарсь кітехнології. Вони не брали участі в жодних діях протии окупантів, які могли б стати підставою для каральної акції. І досі вони не розуміють, за що їх стратили. Такі звірства – це злочин протии людства і нічим його не можна виправдати.
Згодом понад десять тисяч осіб волинських чехів взяли участь у визвольній війні. Багато їх та їхніх нащадків повернулися в Чеську Республіку в райони Жатец, Раковнік, Лоуни та інші.
Гасан Мезіан поінформував, що з доступних джерел відомо: жертвами нацистів у Малині стали 374 чехи, 26 поляків і 132 українці.
Слова скорботи і жалю також виголосили голова Острожецької ОТГ Тарас Гордійчук, в.о. Малинського сільського старости Тетяна Левицька.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Модные брендовые купальники на любой вкус Как выбрать кроссовки для повседневной носки? Український католицький університет проводить краудфандингову кампанію на підтримку Центру підприємництва Полотенца и другой текстиль для вашего бизнеса Секреты ухода за волосами

Публикации