Українські Церкви при об’єднанні могли б скористатися досвідом Московського Патріархату, - експерт

24.04.2018 21:51 0

Українські Церкви при об’єднанні могли б скористатися досвідом Московського Патріархату, - експерт

Українські Церкви при об’єднанні могли б скористатися досвідом Московського патріархату. Таку ідею висловив вчений-релігієзнавець, провідний науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Сковороди НАН України Олександр Саган у інтерв’ю «Главкому»

На думку Сагана, при створенні помісної Церкви ніяких моделей спеціально не треба виписувати, бо, як показує практика, це довгий шлях в нікуди.

«Підтвердженням цього є переговорний процес про об’єднання між УПЦ КП та УАПЦ, який тягнеться майже 20 років. У 1999 році вони взяли на себе зобов’язання об’єднатися. Проте пошук моделей об´єднання завжди суб’єктивний, політично та економічно визначений. Я відслідковую цей переговорний процес, і можу сказати: коли є бажання, то одразу з’являється і модель, і можливості. В останню фазу переговорів (2016 рік) за посередництва Константинопольського патріархату, було виписано детально все до дрібниць. УАПЦ мала унікальні умови для об´єднання, та вийшла із процесу. Як потім з’ясувалося, їм не вистачило політичної волі поставити свої підписи», - говорить експерт.

Тому релігієзнавець вважає, що можна було б взяти за взірець досвід Московського Патріархату, який при об´єднанні із РПЦ Закордонною ніяких моделей не виписував.

«Просто Москва дала гарантії єрархам РПЦЗ у тому, що їх права і можливості не будуть порушуватися жодним чином (РПЦЗ увійшла в Російську церкву повністю зі своєю структурою). А саме об´єднання відбулося через спільне богослужіння. Вже через покоління закордонними практично повністю «розчиняться» в Московському Патріархаті», - пояснив Олександр Саган.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/state/church_state_relations/70917/

Следующая новость
Предыдущая новость

Широкий выбор качественных ювелирных изделий с доставкой по всей стране Как получить живые просмотры на Ютубканале А вы уже знаете, где можно получить справку формы 003-В/у быстро и без проблем? Gotslot - яркие автоматы и их полное описание В Славянске готовится 10-я школа миссионеров-прифронтовиков

Публикации