Українські науковці об’єднуються для координації зусиль щодо розвитку візантиністики

25.05.2018 12:53 12

Українські науковці об’єднуються для координації зусиль щодо розвитку візантиністики

Організаторами заходу виступили Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського, Українська асоціація візантійських студій та Міжнародний інститут афонської спадщини.
У конференції взяли участь фахівці з візантиністики з Києва, Харкова, Львова, Чернівців, Одеси, Чернігова. Зокрема, були представлені Таврійський національний університет імені В. І. Вернадського, Національний заповідник «Софія Київська», Інститут сходознавства ім. А. Ю. Кримського НАН України, Інститут історії України НАН України, Інститут літератури імені Т. Г. Шевченка НАН України, Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Львівський національний університет імені Івана Франка, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Український католицький університет, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка, Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Міжнародний інститут афонської спадщини, Українська асоціація візантійських студій тощо.
Пролунало чимало актуальних доповідей, відбулися дискусії, обмін думками, напрацюваннями та досвідом, обговорено конкретні кроки подальшого розвитку візантиністики в Україні. Зокрема, в ході обговорення досягнуто домовленість про координацію зусиль науковців з метою сприяння відродженню в Україні візантиністики як наукової дисципліни, організації та проведення досліджень у галузі візантиністики, візантійської та поствізантійської спадщини, культури, мистецтва, архітектури, літератури, богослов’я, історії (як Візантії, так і країн візантійської та поствізантійської цивілізації), системного й різнобічного вивчення та популяризації візантійської спадщини в історії Русі-України тощо.
Відзначивши важливість подібних зустрічей, обговорень та обміну, вирішено проводити їх регулярно як в Києві, так і в інших містах України. Однією з таких платформ запропоновано бути Таврійському національному університету імені В. І. Вернадського, який від самого створення завжди був одним з важливих осередків візантиністики, давши світові імена таких видатних вчених, як М. П. Кондаков, Г. В. Вернадський та інші. Також досягнуто домовленість про відкриття у Києві осередку Української асоціації візантійських студій та поширення її діяльності на інші регіони України.
З програмою конференції можна ознайомитись тут: https://byzantina.wordpress.com/2018/05/18/news-1325/

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Идеальный праздник без хлопот от The Catering Все для наращивания ресниц в Prime Lashes Идеальный праздник для вашего ребенка в JUMP PARK Большой выбор качественных диванов по выгодным ценам в Тернополе Рюкзаки для всей вашей семьи

Публикации