Українські митці у Львові долучилися до унікального благодійного проекту на підтримку старовинних церков

26.05.2018 22:23 15

Українські митці у Львові долучилися до унікального благодійного проекту на підтримку старовинних церков

У приміщенні Львівської духовної семінарії Святого Духа 23 травня 2018 року відбувся третій і завершальний сезон унікального благодійного заходу «Таємниці старої Лаври або молитва до Митрополита», під час якого митці різних галузей мистецтва у свій спосіб складали молитву до Праведного Митрополита Андрея Шептицького.

За інформацією Христини Кутнів, учасників заходу привітав митрополит Львівський владика Ігор (Возьняк). Він подякував усім митцям за їхню працю і бажання допомагати у таких необхідних благодійних проектах на підтримку старовинних церков. Митрополит нагородив грамотами ключових осіб проекту: о.-ректора Ігоря Бойка, художника Тараса Лозинського,хор «Дударик» в особі Дмитра Кацала, ВФ «Піккардійську терцію», композитора і співака Віктора Морозова, а також автора проекту Оленка Білоус.

Львів-3.gif

Єрм. Юстин Бойко – монах-студит, що свого часу відкрив для Львова унікальну перлину спадщини Шептицького у «Шевченківському гаю», розповів присутнім про о. Климентія Шептицького, рідного брата Митрополита Андрея, ім’я якого носить сьогодні Музей народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького у м. Львові. Єрм. Юстин наголосив, що саме «завдяки отцю Климентію Шептицькому. Саме він був тим, стараннями якого до Львова з с. Кривки була перенесена церква св. Миколая, яку на новому місці переосвятили у церкву Святої Софії – Премудрості Божої. Вона стала головним храмом Лаври, а водночас першим об’єктом Музею просто неба. Тому, воістину чудом і історично справедливим було рішення присвоїти теперішньому Музеєві народної архітектури та побуту у Львові ім’я Климентія Шептицького. Другим… стало те, що навколо ідеї відродження цієї унікальної перлини спадщини Шептицьких у Шевченківського Гаю, згуртувалися поважні представники культурних та мистецьких кіл Львова і взагалі цілої України. Це і художники, і скульптори, і колекціонери, і співаки, меценати, семінаристи, студенти, одним словом люди різного фаху і здібностей та обдарувань».

Львів-2.gif

Вже вдруге з «молитвою до Митрополита» прийшла Державна Академічна чоловіча хорова капели«Дударик», яка підтримала ідейно розвиток Свято-Іванівської Лаври.

У третьому сезоні учасник вокальної формації «Піккардійської Терції» Славко Нудик був співведучим, а п. Роман Турянин, поділився своїми враженнями від проекту: «Робімо добрі справи вже сьогодні, зараз. Особливо в такий нелегкий час для нашого народу. Пам‘ятаймо про приклади самопожертви і любові які показав нам своїм життям Митрополит Андрей Шептицький. Стіймо пліч о пліч, помагаймо один одному, чуймося, любімо Бога! – закликав Роман Турянин, один з Піккардійців.

В рамках проекту відбувся концерт композитора і співака, легендарного львівського романтика Віктора Морозова і гурту «ББ Галичина».

Львів-4.gif

Загальна сума, яку організатори передали на віднову лаври у 3 сезоні, становить:146 тисяч 750 грн.

Довідка: «Молитва до митрополита або таємниці старої ларви» - благодійний проект Олени Білоус та львівських митців на підтримку відновлення дерев’яних архітектурних пам’яток, які належать Свято-Іванівській Лаврі та Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького. Вперше захід відбувся 19 лютого 2017 р. В одному проекті організатори поєднали виставку сакрального мистецтва, олійного живопису, конференцію, молитву і концерт. «В нашому цеху працюють флористи і художники, музиканти і вокалісти , і все це для того, щоб відновити спадщину владики Андрея» - зазначає ініціатор заходу Олена Білоус. Ідея благодійного проекту визріла під час наукової конференції: «Музей народної архітектури та побуту у Львові – спадщина Митрополита Андрея» у часі святкування 150-літнього ювілею від дня народження Праведного Митрополита Андрея Шептицького. За час проекту, який тривав від 19 лютого 2017 року, до нього долучилися ВФ «Піккардійська Терція», Державна Академічна чоловіча хорова капела «Дударик», а також художники Т. Лозинський, П. Сипняк, П. Сметана, Л. Лебідь-Коровай, М. Яськович, Ю. Смольський, В. Шатківська та інші, і скульптори Я. Мотика, О. Гончарук та В. Цісарик. Особливою цінністю для організаторів стали подаровані меценатами полотна Богдана Сороки і Євгена Безніска. Всі полотна були лотами трьох тихих аукціонів, які стали гонтою для дерев’яних церков Лаври.

Фото - Миколайко Мирославович

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/charity/71266/

Следующая новость
Предыдущая новость

В Харькове христиане передали госпиталю 400 кг медицинских материалов для раненых бойцов Особенности складских тележек Выбираем зимние ботинки: как выбрать правильно? У Києві готують приз переможцю християнського Літературного конкурсу ім. Джона Буньяна Срочный и недорогой переплет диплома

Публикации