Українська держава дуже обмежена у впливі на УПЦ (МП). - політолог

14.01.2018 12:24 9

Українська держава дуже обмежена у впливі на УПЦ (МП). - політолог

Хоча вищі представники УПЦ (МП) роблять відверто антиукраїнські заяви, українська влада, українська держава дуже обмежена в можливостях впливати на діяльність Церкви. Адже це може призвести до протилежного результату.

Таку думку сайту "24" висловив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов.

Як зауважує політолог, по-перше, згідно з Конституцією, держава не має права втручатися в діяльність Церкви. По-друге, будь-які спроби влади серйозно вплинути на УПЦ (МП) розкритикують в ЄС і європейських міжнародних інституціях. А різкі рухи з боку держави щодо УПЦ (МП) будуть однозначно використані Росією проти України.

Зараз поширюється думка про обмеження пільг для УПЦ (МП), але цей крок трактуватиметься, як дискримінація Церкви. Хоча це виглядає дуже спокусливо, однак може призвести до серйозних проблем в Україні. Нас змусять відіграти назад у питанні Української Церкви, і це буде поразкою, – наголошує Леонов.

За словами експерта, це той випадок, коли немає ні простих рішень, ні миттєвих результатів. Тому питання щодо діяльності УПЦ (МП) знаходиться в площині суспільства, політичних партій, взаємодії українського бізнесу з Церквою.

Перше слово має сказати суспільство. Потрібна просвітницька робота, проведення різноманітних акцій, ставлення незручних запитань представникам УПЦ (МП), від яких вони тікають. Це створить тиск на УПЦ (МП), і змусить церкву корегувати свої позиції. Також призведе до того, що багато вірян, яким байдуже, Церкву якого патріархату відвідувати, робитимуть свій однозначний вибір, – переконаний політолог.

Тоді, говорить Олександр Леонов, можна буде казати про початок діалогу Києва з Константинополем про визнання Української Церкви. І якщо це станеться, то, вважає експерт, значна частина вірян Московського Патріархату може зробити вибір на користь Української Церкви, визнаної православним світом.

Нагадаємо, намісник Києво-Печерської лаври Павло зробив кілька резонансних заяв щодо Криму і війни на Донбасі, а також сказав, що в Україні немає Московського патріархату, а є "Руська православна церква". Владика Павло заявив, що Крим ніколи не був українським, а приєднання півострова до України у 1954 році було "незаконним". На запитання активістів, з ким воює Україна на Донбасі, намісник відповів, що не був на війні, а на Сході України воює "невідомо хто".

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/state/church_state_relations/69707/

Следующая новость
Предыдущая новость

Проектирование и изготовление авторской мебели на заказ Психолог, который поможет вам в разных ситуациях Юридическая помощь онлайн во всех сферах Сайт Владимира Мунтяна: философия из первых уст Юридические услуги на дому

Публикации