Україна видала Туреччині імама прихильників Гюлена

16.07.2018 10:46 3

Україна видала Туреччині імама прихильників Гюлена

Співробітники Національної розвідувальної організації Туреччини доставили в четвер в Туреччину з Азербайджану і з України двох лідерів руху FETO опозиційного турецького богослова Фетуллаха Гюлена. Як повідомляє "Інтерфакс-Азербайджан", затриманим пред'явлені звинувачення в причетності до терористичної діяльності, інформує ZN,UA.

"Приватним літаком в аеропорт Ататюрка були доставлені: затриманий в Азербайджані "скарбник" FETO у Азербайджані Іса Оздемір і затриманий в Україні "імам" прихильників Гюлена з турецької провінції Мерсін Саліх Зекі Ігіт", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що Іса Оздемір - випускник Бакинського державного університету. За даними турецьких ЗМІ, певний період він був "відповідальним" за структури FETO в Азербайджані. Він заснував будівельну компанію "Avro 2000" і вважався "скарбником" течії Ф. Гюлена в Азербайджані.

У свою чергу Саліх Зекі Ігіт від імені FETO збирав гроші з підприємців в турецькій провінції Мерсін. Всі зібрані кошти він направляв в американський штат Пенсільванія, де проживає Ф. Гюлен. Частина коштів С. З. Ігіт спрямовував на фінансування шкіл FETO в країнах Африки. Він утік в Україну після провалу спроби військового перевороту 15 липня 2016 року в Туреччині.

За даними турецьких ЗМІ, це не перша успішна операція турецьких спецслужб по затриманню за кордоном прихильників Гюлена і доставці їх до Туреччини. Досі з 18 країн до Туреччини було доставлено 80 прихильників опозиційного богослова.

Згідно з повідомленнями азербайджанських ЗМІ, напередодні Бакинський суд з тяжких злочинів відмовив Анкарі в екстрадиції громадянина Туреччини Іси Оздемира. Прохання про екстрадицію В. Оздемира було подано Міністерством юстиції Азербайджану. На суді під головуванням Фікрета Гамбарова запит на екстрадицію не був задоволений і В. Оздемір був звільнений в залі суду.

Нагадаємо, в Туреччині 13 журналістів опозиційного видання Cumhuriyet, яке виступає з різкою критикою на адресу президента країни Реджепа Тайіпа Ердогана, отримали тюремний вирок. Їх визнали винними у підтримці терористичних організацій.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/world_news/71835/

Следующая новость
Предыдущая новость

Вывод из запоя в Москве Адвентисты доставили в зону АТО более 12 тысяч литров питьевой воды Деревянные развивающие игрушки: польза и преимущества Здоровье всей семьи: пресс для яблок и вакууматоры для дома На Тернопільщині є унікальний храм шести віків, який двічі змінював місце розташування

Публикации