УГКЦ і Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ (о) разом будуватимуть спільний храм

21.05.2018 17:53 3

УГКЦ і Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ (о) разом будуватимуть спільний храм

Глава УГКЦ під час проповіді до вірних відзначив, що вони сьогодні стали свідками історичної події – освятили і заклали наріжний камінь, аби будувати спільний Божий храм на честь великомученика Юрія Переможця.
«Ми сьогодні переживаємо не просто момент закладення ще одного Божого храму, ми сьогодні відчуваємо, що помазаник Божий, наш Христос Спаситель, у цьому закладеному камені є моментом нашого єднання, тому що ми закладаємо, можливо, перший в Україні спільний храм, який будуватимуть діти єдиної Київської Церкви, котра сьогодні, на жаль, є поділена та існує в різних конфесіях. Але наріжним каменем є тільки Христос», – переконує глава УГКЦ, з якою вже кілька років знаходиться в процесі об'єднання Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ (о), що свого часу вийшла з підпорядкування УАПЦ.
«Ми хочемо, аби ті дві стіни українського християнства Київської традиції нарешті знайшли точку опори і місце єдності, які так потрібні сьогодні для християн України. Немає іншого фундаменту єднання, немає іншого наріжного каменя для будівництва єдиної помісної української Київської Церкви, як Христос-Спаситель. І немає іншого шляху до цієї єдності, як спільна праця, спільна молитва і в цьому випадку – будівництво спільного храму».
На переконання глави УГКЦ, сьогодні, вглядаючись у Христа, християни бачать, що церковні поділи аж до неба не доходять. «Можливо, наші людські немочі, – сказав предстоятель УГКЦ, – призводять до різних поділів між людьми, але що ближче ми будемо до Христа, то ближче будемо до нашого Глави Церкви, яким є саме Він, то більше і ближче ми будемо одне до одного. Тому сьогоднішня хвилина освячення наріжного каменя є святом Церкви, єдиної і неподільної, є святом єдності цієї Церкви».
На його думку, єдність треба здобувати кожного дня. «Єдність будується. Будується наша особиста єдність з Христом у нашому духовному подвигу, у боротьбі з нашим гріхом, у боротьбі за те, аби тільки Він став наріжним каменем мого життя, на який я завжди можу опертися».
Глава УГКЦ згадав, як Архімед говорив: дайте мені точку опори і я переверну весь світ. «Дай Боже, аби точкою опори сучасного українця, сучасної України став Ісус Христос, наріжним каменем нашого суспільного, державного і національного будівництва. Дай Боже, аби саме Христос, Глава єдиної неподільної Церкви, став основою єднання між християнами. Бо ми бачимо в символі освячення, що не в кабінетах народжується церковна єдність, навіть не в архиєрейських кабінетах. Церковна єдність випливає з Христа», – наголосив Святослав.
Він подякував архієпископу Ігореві (Ісіченку). «Хочу подякувати йому за відкритість і пропозицію, аби ми цей храм будували разом. Гадаю, ми сьогодні даємо приклад цілій Україні, як будувати нашу Церкву, нашу державу, наше суспільство», – додав предстоятель УГКЦ.
Також подякував владиці Василеві, екзарху Харківському УГКЦ, за те, що прийняв цю пропозицію. Предстоятель подякував і громаді ХПЄ УАПЦ (о) у Полтаві, яка звернулась по спільну справу до греко-католиків.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Значение и особенности великого православного поста Оригинальные памятники в Запорожье: как подобрать дизайн надгробья для умершего близкого Ключевые достопримечательности Белоруси — что точно стоит посмотреть? 3D принтер для вас У храмах УПЦ КП відбувся флешмоб «Соборне многоліття», присвячний 95-й річниці Собору УАПЦ

Публикации