УГКЦ закликає владу покарати винних у погромі ромів, а громадян України – "рішучо протиставитися такого типу поведінці"

25.06.2018 18:03 12

УГКЦ закликає владу покарати винних у погромі ромів, а громадян України –

23 червня о 23.25 до поліції надійшло повідомлення про те, що у лісовому масиві на околиці Львова група невідомих осіб у масках напала на табір, у якому проживають громадяни ромської (циганської) національності. "Через напад одна особа загинула, ще четверо травмовані", - йдеться в повідомленні місцевої поліції.
За попередніми даними, внаслідок сутичок загинув 24-річний ром, який є мешканцем села Серне Закарпатської області. Ще трьох госпіталізували з ножовими пораненнями – 19-річного мешканця міста Мукачево, 30-річну жителька села Буркатове Закарпатської області та 10-річного хлопчика, який також є мешканцем села Буркатове.
Патрульна поліція Львівщини пізніше повідомила, що в ніч на неділю на вулиці Трускавецькій група осіб у масках та з битами зайшли на територію табору, де тимчасово проживало ромське населення та почали завдавати тілесні ушкодження її мешканцям. На місце події виїхали екіпажі патрульної поліції, які оперативно затримали 7 осіб ймовірно причетних до цього. Неподалік місця затримання інспектори виявили різні предмети, якими нападники ймовірно наносили удари. Всіх учасників доставили до Пустомитівського відділу поліції.
Підозрювані у нападі на табір ромів у Львові визнали свою приналежність до незареєстрованого угруповання "Твереза і зла молодь", яке використовувало символіку ультраправої націоналістичної організації Misanthropic Division, повідомила старший інспектор Управління з додержання прав людини Нацполіції України Оксана Санагурська.
За її словами, восьмеро юнаків, яким оголошено про підозри, перебувають у поліції з батьками та дають свідчення, також їм надали адвокатів. У поліції додали, що нападники мали чіткий план щодо погрому табору ромів: вони заздалегідь визначили позиції кожного з нападників, їхні дії та завдання.
Санагурська також повідомила, що раніше правоохоронці отримали розпорядження патрулювати ромські поселення у посиленому режимі, однак про цей табір, який був у лісі на околиці Львова, поліція не знала.
З приводу трагедії верховний архієпископ УГКЦ Святослав оприлюднив офіційну заяву УГКЦ із приводу погромів табору ромів:

"Із великою тривогою й обуренням ми сприйняли звістку про щораз частіші погроми ромів, які виникають у різних областях України. У цих днях сталася, мабуть, найважча трагедія, в наслідок якої є загиблий і поранені, серед них жінки та діти.
Від імені Української Греко-Католицької Церкви рішуче засуджуємо такі вчинки. Такого типу дії, ким би вони не були вчинені та якими б гаслами ці злочинці себе не прикривали, негідні європейського народу, дискредитують незалежну Українську державу, а відтак є справою, що йде на користь ворогам України.
Кожен мешканець нашої країни, незалежно від своєї національної, етнічної, релігійної належності, повинен почувати себе гідним і повноцінним громадянином своєї держави, а державна влада повинна захищати його права та свободи, найперше – право на життя, здоров’я і вільний розвиток.
Ми закликаємо державні органи прозоро й неупереджено провести слідчі дії, щоби встановити імена злочинців, які повинні в межах чинного законодавства бути покарані. Закликаємо громадян України рішучо протиставитися такого типу поведінці, яка не має нічого спільного ані з християнськими, ані з загальнолюдськими правилами та нормами.
Господь наш Ісус Христос нас навчає: «Люби ближнього свого, як самого себе» (Мт. 22, 39) і, відтак, на прикладі притчі про милосердного самарянина пояснює, що цим ближнім є той, хто потребує милосердя. У цьому важливому й вирішальному періоді нашої історії саме Божий закон нехай буде фундаментом будівництва нашого спільного дому – вільної незалежної України!".

Станом на сьогодні стало відомо, що правоохоронці затримали 20-річного організатора нападу та ще сімох неповнолітніх нападників — саме їм повідомили про підозру. Крім того, працівники Національної поліції встановили, що до нападу загалом причетні 11 мешканців Львова та прилеглих селищ. Таким чином, ще чотирьом причетним поліція не оголосила про підозри. За даними правоохоронців, вони були озброєні ножами, металевими трубами та ланцюгами.
За фактом погрому та нападу порушили кримінальну справу за чотирма статтями. Максимальний термін покарання підозрюваним — до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.
Уповноважена Верховної Ради з прав людини звернулася до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та попросила взяти під контроль розслідування цієї справи.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Селяни за власний кошт ремонтують унікальну церкву Чернігівщини Большую серебряную ханукию в Днепре измерили для «Книги рекордов Гиннесса» Информационный сервис для организации похорон Помощь в создании сайта под ключ от фрилансеров Все для наращивания ресниц в Prime Lashes

Публикации