УГКЦ бачить себе помісною «Церквою Володимирового Хрещення» лише у сопричасті (єдності) з папою Римським

12.07.2018 14:53 18

УГКЦ бачить себе помісною «Церквою Володимирового Хрещення» лише у сопричасті (єдності) з папою Римським

На думку предстоятеля УГКЦ, чин архієрейського найменування, його три елементи (визнання віри, присяга на вірність і послух папі Римському та присяга на вірність, послух главі УГКЦ), навчають вірян про те, якою є УГКЦ: це Церква Володимирового Хрещення, яка перебуває в сопричасті (єдності) зі Вселенським Архієреєм (папою Римським) та є Церквою свого права, тобто помісною.
«Ми відчули, що владика говорив Символ віри не тільки у своєму імені, як приватна особа, він у цей момент став вустами свого народу. Щобільше, він ісповідував ту саму віру, такими самими словами, як це робив 1030 років тому князь Володимир біля стін Херсонесу в українському Криму. Він промовив ту саму ісповідь апостольської віри єдиної святої соборної Церкви, яку вимовили над водами Дніпра у водах Хрещення, ювілей якого ми цього року святкуємо. І наша Церква – спадкоємниця Церкви Володимирового Хрещення», – підсумував глава УГКЦ.
Владика Петра склав присягу на вірність папі Римському, «бо віра в те, що наступник апостола Петра – це осердя, запорука єдності Христової Церкви, належить до тотожності Київської Церкви. Можливо, інші Церкви, створені після церковних розколів, не мають тої церковної пам’яті, а ми маємо!», – відзначив глава УГКЦ.
Він заявив, що єдність греко-католиків з папою Римським не ґрунтується на політичній вигоді чи геополітичній міжнародній кон’юнктурі, це – частина віри Церкви князя Володимира, віри, яку греко-католики зуміли зберегти і засвідчити кров’ю мучеників. «Тут, у Жовкві, – розповів глава УГКЦ, – на наших галицьких землях люди питали, де правдива Церква. Пригадую, як нас, дітей, наші бабці, дідусі, мами вчили таку коротку ісповідь віри. Моя бабця казала так: "Там, де є Папа, там – правдива Церква". Цю коротку ісповідь віри минулого тижня я особисто склав на руки Папи Франциска під час особистої зустрічі. Сказав йому: "Святіший Отче, мене від маленької дитини вчили, що там, де є Папа, там – правдива Христова Церква". Папа Франциск мене обняв і попросив подякувати нашим людям, нашому народові, нашим бабусям та дідусям за свідчення єдності Христової Церкви».
А говорячи про присягу вірності главі УГКЦ, Святослав зазначив: «Ми з вами як члени УГКЦ не належимо до інших патріархатів. Ми перебуваємо в єдності з наступником апостола Петра, як і в першому тисячолітті з ним у єдності був Константинопольський, Єрусалимський, Антіохійський, Олександрійський Патріархи. Ми не є членами Латинського патріархату, як дехто говорить, ми будуємо свій як помісна Церква свого права».
На закінчення глава УГКЦ зазначив, що слугою єдності Христової Церкви не є патріарх чи якийсь земний володар. «Осердя, слуга, скеля, видимий знак єдності в Церкві Христовій, відповідно до заповіту нашого Спасителя, – це Святіший Отець Папа Римський», – наголосив Святослав.
Окремо в ці дні верховний архієпископ УГКЦ Святослав привітав грамотою владику Ігоря (Ісіченка), архієпископа Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви (оновленої) з нагоди 25-річчя єпископської хіротонії. Як відомо, ця єпархія вже кілька років поспіль знаходиться в процесі об'єднання з УГКЦ.
«Святкування Вашого ювілею – це велика подія для всіх нас», – мовиться у грамоті.
«Разом із Вами, – написав глава УГКЦ, – заносимо до престолу Всевишнього наші молитви, дякуючи за те, що покликав Вас на дорогу жертовної посвяти Церкві та рідному народові. Ваше багатолітнє святительське служіння на Слобожанщині – взірець життя доброго пастиря, який кладе душу за своїх овець. Вислів "Щоб усі були одно" став лейтмотивом Вашого служіння, оскільки Ви не тільки словом, а й ділом показуєте, як болісно сприймаєте церковні поділи і який важливий для Вас процес об’єднання Церков Володимирового Хрещення».
У грамоті також відзначається плідна освітня і наукова діяльність ювіляра, зокрема в сфері філології та історії. Численні публікації, навчальні й наукові видання авторства архієпископа Ігоря стали невід’ємною частиною бібліотек українських студентів-гуманітаріїв і науковців.
«Ваша активна участь у різних громадсько-суспільних і культурних проектах зробила Ваш голос і Ваше обличчя пізнаваними та улюбленими серед українців на Батьківщині й у діаспорі», – вважає предстоятель УГКЦ, що, на його думку, свідчить про єпископа Ігоря як про людину великої віри, глибоких поглядів і широких знань.
«Вітаю Вас і бажаю допомоги Святого Духа в усіх починаннях на славу Божу та для добра Церкви й народу. Нехай милосердний Господь сторицею віддячить Вам Своїми благодатями», – побажав Святослав.
Нагадаємо, що днями в УГКЦ назвали заяви митрополита РПЦ Іларіона (Алфеєва) про намагання греко-католиків через автокефалію Православної Церкви в Україні навернути православних до унії «примітивною маніпуляцією фактами та почуттями християн».

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Газобетон – низкие цены и доставка по Харькову Ракетки для бадминтона Нож VICTORINOX – правильная заточка изделий Мебель недорого в Киеве Как подготовить ребёнка к школе

Публикации