Ті, хто не хоче автокефалії української Церкви, хай хоч Путіну моляться, - митрополит УПЦ (МП) Софроній

15.05.2018 12:12 6

Ті, хто не хоче автокефалії української Церкви, хай хоч Путіну моляться, - митрополит УПЦ (МП) Софроній

Близько 10 єпископів УПЦ (МП) з 80-ти підписали звернення до Константинопольського Патріарха Варфоломія про надання автокефалії Української Церкви. Про це в інтерв’ю “Главкому” заявив митрополит Черкаський і Канівський УПЦ (МП) Софроній (Дмитрук).

«Я поставив свій підпис за те, що в мене є бажання створення такої Церкви. Тобто підпис означає те, що я не проти, що я хочу, аби наша Церква була незалежною», - наголосив владика. За його словами, серед підписантів також митрополит Овруцький і Коростенський Віссаріон (Стретович).

Митрополит Софроній вважає, що Петро Порошенко діяв неправильно, коли поїхав до Варфоломія говорити про Томос, не порадившись з єпископами УПЦ (МП), які є прихильниками автокефалії.

"У мене завжди була одна позиція, яка полягає в тому, що нам треба Церква, ні від кого не залежна. Якщо взяти нашу історію, то церква наша переходила, або підкорялася іншим, «завдячуючи» політичним змінам... Зараз у зв’язку з останніми подіями є кілька «але». Маю на увазі неправильні дії президента, політично неграмотні. А також відсутність бажання утворення автокефальної церкви у нашого (УПЦ МП) єпископату... — сказав владика Софроній. — Він робить кроки тільки зі своєї сторони. А ми тут для чого (зокрема, єпископи УПЦ МП)? У нашій церкві понад 80 єпископів в Україні. Нас не запитують, з нами не радяться, нам нічого не пропонують. Це надзвичайно велика помилка, політично неправильний підхід до цього питання… Якщо президент хоче робити таку справу, то йому потрібно було не кричати, а зібрати усіх нас - єпископів, подивитися і запитати «як ти хочеш?». Це було би дією, правильною постановкою питання”, – наголосив митрополит.

У митрополита своє бачення, як має діяти у цій ситуації Патріарх Варфоломій: «Патріарху Варфоломію спочатку потрібно було б скасувати те, що нас забрали до Москви. Потрібно, аби Вселенський Патріарх під час засідання Синоду заявив, що така то постанова визнається неправомочною… а тому ми маємо право поставити це питання перед Вселенським православ’ям, щоби повернути Україну під омофор (під плече) Константинополя…"

Також він повідомив, що “з благословення митрополита Онуфрія” в єпархіях УПЦ МП поширюється звернення до Патріарха Варфоломія з проханням про створення в Україні такого собі “екзархату”.

«Мені було надіслали такий папірець. Секретар дав мені його прочитати. Було наказано, щоби я розіслав такі папірці благочинним (священикам), аби вони їх підписали. Там було написано, що УПЦ відходить «під» Константинополь, який організовує в Україні свій екзархат. Мовляв, ми будемо в екзархаті Константинополя. Я не розумію тих, хто складав ці папірці, я не розумію їхнє бажання. Тому у моїй єпархії ніхто такі записочки підписувати не буде».

На запитання: Як буде поводитись УПЦ (МП) в разі, якщо Вселенський Патріарх дасть Томос на створення автокефалії, митрополит відповів:

«Так чи інакше, незадоволені будуть, однозначно. Але чому нам боятися розколу? Він уже є, і не один, аж три в Україні. Ну ще один буде. Але що з того? Буде ж наша Церква! А як ви не хочете, то, будь ласка, організовуйте свої приходи так, як це робить Руська Православна Церков за кордоном, де вона має свої приходи, своїх єпископів. От і в Україні вона буде мати. А то все лякають розколом. То нехай, нехай хоч Путіну моляться».

«Якщо у нас таки буде одна Церква, ми об’єднаємося, ми повинні канонічно, євхаристично бути єдиними. Проблем буде дуже багато, але дай Бог, щоби ми були єдиними», - підсумував митрополит Софроній.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/orthodox/uoc/71151/

Следующая новость
Предыдущая новость

Большой выбор удобрений для клубники Услуги компании «ФЛАГМАН»: 6 причин использовать профессиональную юридическую консультацию Оборудование и мебель для салонов красоты Під Києвом у «Парку Київська Русь» за стародавнім чином реконструюють дерев’яний храм Х століття Дизельная тепловая пушка Vitals DHС-501

Публикации