Томос Патріарх Варфоломій вручить новому Предстоятелю Православної Церкви України у Фанарі, - Павленко

02.12.2018 6:29 3

Томос Патріарх Варфоломій вручить новому Предстоятелю Православної Церкви України у Фанарі, - Павленко

Представник офіційного Києва Ростислав Павленко, який у дні роботи Синоду перебував у Стамбулі, розставив всі крапки над «ї» щодо вчорашнього рішення Вселенської Патріархії з українського питання.

«Небачений за динамікою процес побудови незалежної (Автокефальної) Української Православної Церкви, запущений у практичну площину після зустрічі Президента Порошенка із Вселенським Патріархом Варфоломієм 9 квітня цього року, впритул наблизився до успішного завершення.

В коммюніке від 29 листопада Вселенської Патріархії воєдино зведено кілька результатів, тож варто ще раз розставити ухвалене по місцях.

1. На Синоді схвалено текст Томоса - бо він є основою для інших рішень.
Уже не треба наступних Синодів чи окремих рішень.
Томос буде вручено Предстоятелю. Але лише після того цей документ стане публічним: як сказав в одному з численних сьогоднішніх інтерв‘ю, це документ, який один раз надається одній людині. А після цього - вже дуже скоро - ми його побачимо.

2. На основі тексту Томосу підготовлено пропозиції до Статуту нової Церкви - бо Томос має бути частиною Статуту (саме ним констатується незалежність Церкви), і власне на це спрямовані пропозиції.
Вони будуть розглянуті українськими архієреями щодо включення як складової до Статуту, який буде ухвалений на Соборі.
Відтак, з ними розбиратися архієреям при підготовці до Собору.

3. Собор збереться у грудні. За кілька днів Вселенський Патріарх Варфоломій назве дату (в грудні цього року), на яку буде призначено Собор. Архиєреї з УПЦ КП, УАПЦ і бажаючі з МП зберуться, затвердять Статут, оберуть Предстоятеля. Він невідкладно поїде до Фанару, співслужитиме з Вселенським Патріархом і отримає Томос.

Тож, грудень буде дуже насичений церковними подіями. Як відзначив сьогодні наш Президент, держава свою роль в цілому виконала.
Зараз відповідальна місія - на українських архієреях.

А найближчі кроки, яких чекаємо - це оголошення дати Собору і початок роботи з його підготовки», - написав у Facebook Ростислав Павленко.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/orthodox/constantinople_patriarchy/73721/

Следующая новость
Предыдущая новость

Лучшие потолочные светильники в детскую комнату Конвекционные печи: полезный аксессуар на любой кухне «Эстерсунд»: Восстание скромного шведского клуба из Зимнего города Как подготовить ребёнка к школе У Києво-Печерській лаврі відтворять пам'ятник князю Костянтину Острозькому

Публикации