Терміново: Елладська Православна Церква визнала автокефалію Православної Церкви України

12.10.2019 21:09 0

Терміново: Елладська Православна Церква визнала автокефалію Православної Церкви України

На позачерговому засіданні 12 жовтня Собор Елладської Православної Церкви визнав автокефалію ПЦУ. Рішення прийняте під головуванням Глави Собору і Предстоятеля Церкви Греції Блаженнішого Архиєпископа Єроніма. Це історичне рішення для Православної Церкви України. Одна з найбільших Православних Церков світу офіційно підтвердила законність дій Вселенського Патріарха Варфоломія щодо надання автокефалії Православній Церкві України.

У повідомленні грецького видання Romfea читаємо:

«Під час сесії Собору архиєпископ Єронім виступив з доповіддю "Інформація про автокефальну Церкву України". Він послався на привілей Вселенського Патріархату в наданні автокефалії, а також на позитивні рекомендації двох Комітетів. Він запропонував визнати автокефалію Церкви незалежної держави Україна - Православної Церкви України.

Потім єпископи виступили з пропозиціями. Єпископ Даниїл Кесарійський запропонував прийняти рішення після чіткого голосування. Єрархія Елладської Церкви остаточно вирішила ратифікувати нещодавнє рішення Постійного Священного Синоду і погодилася з тим, що Вселенський Патріарх мав право надати автокефалію ПЦУ».

Офіційне оголошення Священного Синоду Грецької Церкви очікується незабаром.

Нагадаємо, рішення обговорити українське питання на позачерговому засіданні після завершення Собору Елладської Православної Церкви, який тривав 8-11 жовтня, було прийнято задля дотримання певних процедурних традицій.

Як РІСУ інформувала, «українське питання» вже було попередньо заслухане у серпні Постійним Синодом Церкви Греції, який взяв до відома звіти двох синодальних комісій щодо питання української церковної автокефалії.

Синод тоді констатував, що Вселенський Патріарх має право проголошувати автокефалію Помісних Церков (в той час, як РПЦ наполягала, що необхідно це робити лише за наявності згоди всіх Помісних Церков).

Також Синод ЕПЦ тоді підтвердив право та привілей архиєпископа Єроніма одноосібно займатись питанням визнання ПЦУ. Проте, нагадаємо, першоєрарх Елладської Православної Церкви вирішив розділити з усіма єрархами ЕПЦ відповідальність за прийняте рішення. Це і відбулося сьогодні, 12 жовтня, в Афінах. Отож ПЦУ отримала офіційне перше визнання серед Православних Церков світу.

Рішення про визнання автокефалії ПЦУ стало особливо важливим, оскільки РПЦ та УПЦ МП чинили великий тиск. Нагадаємо, до Афін на третій день Архиєрейського Собору Грецької Церкви прибули представники УПЦ МП, які роздавали грецьким єпископам книжки про нібито силові захоплення в Україні Церков УПЦ (МП) на користь ПЦУ.

Брошуру під назвою "Зворотна сторона Томосу" видала проросійська "Спілка православних журналістів". Її навіть переклали грецькою мовою. На обкладинці книжки написані фрази на кшталт "Томос приніс громадянську війну" та "Безбожники відібрали храм".

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/orthodox/orthodox_world/77425/

Следующая новость
Предыдущая новость

Поляки відреставрують низку архітектурних пам’яток Львова Качественные сертифицированные чехлы для телефонов Органічні добрива від українського виробника Магазин электроники для ваших выгодных покупок Современные услуги печати

Публикации