Телевізору довіряють більше, ніж Церкві та волонтерам, - релігієзнавець про вибори

10.04.2019 11:40 3

Телевізору довіряють більше, ніж Церкві та волонтерам, - релігієзнавець про вибори

Ми всі тепер спостерігаємо народження нової релігії войовничого секуляризму. Християнство з його ціннісним базисом, з його світоглядною матрицею мало вплинуло на результати виборів президента.

Таку оцінку дала релігієзнавець, Інститут філософії ім. Сковороди НАНУ, Оксана Горкуша під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

Всі зараз перебувають в стресовій ситуації і не можемо зрозуміти, що відбувається в державі. «Ми казали, що найбільше люди довіряють Церкві, волонтерам, але раптом ми побачили, що наші громадяни довіряють телевізору та Інтернету. Сьогодні ми з вами є свідками створення нової релігії – войовничого секуляризму. Тобто ми думали, що існуємо в християнській релігії, а на повірку з’ясувалося, що християнство з його ціннісним базисом, з його світоглядною матрицею мало вплинуло на результати виборів президента», - говорить Горкуша.

На її думку, громадяни не голосували за християнські цінності. «Вони проголосували за вульгарний утилітаризм помножений на легковажний інфантилізм. Громадяни так довго боялися клерикалізації суспільства, освіти, що свідомість людини буде кимось тоталітарно підпорядкована, і маємо те, що свідомість уже стала підпорядкована певним каналам і інформаційним потокам. Найлегше сповідувати програму, яка не потребує включення в дійсність людини, лише перебування у віртуальному просторі, яке не потребує жодної жертви для людей», - каже Горкуша.

Християнство є хорошою альтернативою, адже пропонує іншу парадигму. «У вульгарно-утилітарній системі людина - ніхто. Вона фактично той самий гвинтик. А в ідеології християнства людина- - суб’єкт, і вона є творцем Отця Господнього в дійсності. Цінність людини у вульгарному утилітаризмі нульова, вона повинна тільки знати, скільки вона заробила матеріальних благ, наскільки вона може впливати на ситуацію. Але ми не знаємо, хто керує і хто переключає канали, щоб нав’язати дійсність країни мрій. Я вжила термін вульгарний утилітаризм помножений на легковажний інфантилізм. Суспільство надзвичайно втомлене за п’ять років війни, люди емоційно виснажені і не можуть сприймати реальність, тому є бажання втекти. І тут з картинки їй пропонують іншу віртуальну реальність. Але треба пам’ятати твір Карла Коллоді «Пінокіо», де дерев’яний хлопчик на своєму шляху до становлення себе як дитини потрапляє до рук шахрая, який пропонує йому країну мрій. Сьогодні ми всі це саме переживаємо. Треба повертати цінність, сенс, бо сьогодні нам замість героїв пропонують персонажі», - підсумувала Горкуша.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/religion_and_society/75384/

Следующая новость
Предыдущая новость

Организация похорон в Киеве недорого Проточные фильтры высокого качества Ефективність email-розсилок у сучасному маркетингу Выращивание баклажанов в теплице Лучший вид заработка, это онлайн казино Нетгейм с бесплатными фриспинами

Публикации