Сьогодні з заходом сонця в юдеїв починається Пурим - свято карнавалів і "вушок гамана"

21.03.2019 3:29 15

Сьогодні з заходом сонця в юдеїв починається Пурим - свято карнавалів і

„Пур” — в перекладі з івриту означає „жереб”. Свято Пурим — одне з найбільш радісних свят юдейського календаря, яке цьогоріч припадає на 21 березня, однак починаються святкування відразу ж після заходу сонця 20 березня.

Це пам’ять про події, коли було кинуто жереб залишитися при житті єврейському народу чи загинути. Детальніше розповісти про це свято ми попросили помічника головного рабина України і м. Києва громад прогресивного юдаїзму Сіву ФАЙНЕРМАНА.

— Про це свято йдеться в ТаНаХі, в книзі Естер. Перський цар Агашверош (Артаксеркс), відомий завойовник, проводив політику асиміляції різних народів, які заселяли його імперію. Він переселяв цілі народи, перемішуючи їх між собою. Таким чином на території його імперії опинилася значна кількість євреїв.

Легенда говорить, що на третій рік свого правління цар влаштував бенкет (що він дуже любив), куди наказав з’явитися своїй цариці Вашті в оголеному вигляді. Таким чином він хотів її принизити перед всіма. Коли вона відмовилася, він її вигнав з двору і позбавив царського сану. Щоб обрати нову царицю, він наказав привезти до нього найкращих дівчат держави. Серед них була єврейка Естер, племінниця царського служителя Мордехая. Саме її вибрав цар, але Мордехай заборонив їй казати якого вона роду.
За якийсь час Мордехай врятував царя. Він випадково почув про заколот проти Агашвероша і через Естер попередив його. Заколотники були схоплені, а у царському літописі було записано про добрий вчинок Мордехая.
В той же час серед придворних царя зріс при владі Гаман, який став першим міністром і наказав всім йому кланятися. Але Мордехай відмовився перед ним вставати на коліно і Гаман задумав йому відімститися, а з ним знищити і всіх євреїв. З цією метою він намовив царя винищити євреїв, мовляв ті живуть за своїми законами і до того ж доволі заможні. Він також спокусив царя значною сумою, яку можна було зібрати з євреїв. Агашверош погодився. Перед візитом до царя Гаман кинув жереб, коли має все відбутися — випало на 13 число місяця Адар.
Гаман розіслав таємні накази в усі провінції, де проживали євреї, щоби ранком 13 Адара озброєні люди вийшли на вулиці і вирізали „шкідливий народ”. Другий наказ мав бути проголошений цього ранку.
Швидко про змову стало відомо самому Мордехаю. Він передав цю інформацію цариці Естер з проханням, щоби вона вплинула на царя і відмовила його від злого наміру. Тоді Естер через Мордехая закликала всіх євреїв постити і молитися три дні, щоби Бог змилосердився над євреями. На заклик цариці всі євреї, навіть малі діти, постили і молилися.
На третій день Естер прийшла до царя, вбрана в царські шати, і запросила його до себе на гостину разом з Гаманом. Гаман дуже пишався тим, що його запросила цариця. Настрій йому зіпсував Мордехай, який знову не вклонився йому Тому за порадою дружини Гаман приготував на подвір’ї свого палацу шибеницю, на якій хотів повісити Мордехая.
Тієї ночі царю не спалося. Він попросив йому прочитати хроніки. Слуга дійшов до того місця, де згадано про мужній вчинок Мордехая. Агашверош поцікавився, як віддячили за це Мордехаю. Йому відповіли, що ніяк. Тоді цар покликав Гамана і запитав його, що зробити з чоловіком, який врятував царя і якому цар хоче висловити пошану. Гаман думав, що це йдеться про нього, тому запропонував, щоби такого чоловіка вдягнули в царські шати, посадили на царського коня, а один з придворних мав би вести коня містом і викликати: „Так робиться мужеві, якому цар жадає честі”. І тоді сказав цар до Гамана, щоби той так зробив юдеєві Мордехаю. Для Гамана це було ганьбою, але він мусів скоритися волі царя.
Цього ж дня на гостині в Естер Агашверош знову запитав її, що вона би хотіла від нього отримати. Вона викрила перед царем, що є юдейкою, і що дехто хоче її смерті та її народу. Цар обурився і запитав, хто цей ненависник. Естер вказала на Гамана, який також був на гостині. Гаман перелякався і кинувся до Естер, а цар в люті наказав його стратити. І вийшло так, що його повісили на тій шибениці, яку він приготував для Мордехая.
Перстень, який свого часу цар подарував Гаману як символ влади, був переданий Мордехаю. А оскільки цар не міг скасувати свій попередній указ, то він наказав Мордехаю відсилати посланців до всіх міст із закликом до євреїв, щоби вони захищалися перед людьми Гамана.
У результаті євреї оборонялися і перемогли ворогів своїх, але на майно їх вони не простягли рук.
Естер наказала юдеям святкувати день Пурим, що і було записано у книгу царських хронік.
— Отже, можна сказати, що це свято не є суто релігійним, скоріше історичним. Але воно належить до найбільших юдейських свят. Як його святкують?
— Напередодні свята завжди є піст Естер на згадку про чудесне спасіння і про триденний піст юдеїв за наказом Естер.
А саме свято Пурим — дуже веселе свято, особливо для дітей. Проводять карнавали — „пурімшпіль”, які відбуваються у формі театралізованого дійства, під час якого розповідається про ті події.
Цього дня в синагогах публічно читають книгу Естер. Коли вимовляється ім’я Гамана, присутні „б’ють Гамана”: підіймають неймовірний шум, тупають ногами, тріскочуть спеціальними дерев’яними торохкалками, щоби заглушити це ненависне ім’я. Звичайно, особливо цього моменту очікують діти.
Інша заповідь: надсилати святкові страви бідним. При чому адресат не повинен знати, хто йому їх надіслав. Наступна заповідь: допомогти тим, хто не має коштів для проведення цього свята. В цей день дітям роздають гроші, щоби вони вчилися давати пожертву „задля справедливості”. Ця традиція супроводжує фактично всі юдейські свята.
Дорослі за приписом Тори виконують церемонію „махация а-шекель” — пожертва в спеціальний фонд милосердя.
— Ви згадали про святкові страви. А які вони?
— В цей день за столом читають спеціальну молитву про чудо, яке сталося в ті дні. Обов’язковою стравою є „гаменташ” (вуха Гамана) — трикутні пиріжки з маком. Також до столу подають традиційну фаршировану рибу, багато вина і солодощів. Взагалі, кожен готує стільки, скільки йому дозволяє кишеня.
Рецепти страв до свята Пурим:

• http://www.machanaim.org/holidays/purim/goment.htm

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/religious_holidays/75138/

Следующая новость
Предыдущая новость

Выбор нового аккумулятора для смартфона Как оформить займ онлайн в Украине Еще больше возможностей приобрести товары по выгодной цене Сердце дома не кухня, а камин Детские игровые площадки, центры, качели

Публикации