Суд дозволив ТОВ "Стрівер Девелопмент" будувати "хмарочоси" поблизу Кирилівської церкви

12.12.2019 4:42 0

Суд дозволив ТОВ

Окружний адмінсуд Києва дозволив компанії Дмитра Візельмана (ТОВ "Стрівер Девелопмент") будувати багатоповерховий житловий комплекс (РК) на вул. Петропавлівській в Подільському районі Києва висотою 73,5 метрів замість запланованих раніше 27 метрів.

Крім того, цій компанії дозволили не погоджувати свій проект в Міністерстві культури і органах охорони культурної спадщини. Причина – Департамент містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації (КМДА) не зміг надати суду документ, що підтверджує, що ділянка проектування перебуває в межах охоронної (буферної) зони пам'ятки національного значення "Кирилівська церква".

Про це KV стало відомо з рішення Окружного адміністративного суду Києва від 19 листопада 2019 року у справі № 640/12126/19.

Як з'ясувалося, ТОВ "Стрівер Девелопмент" звернулося до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації (КМДА), в якому просило внести зміни до затверджених наказом цього органу Містобудівних умов і обмежень (МУО) від 17 травня 2019 року . МУО були видані в травні 2019 року для проектування будівництва ЖК з паркінгом за адресою: вул. Петропавлівська, 22-24 В, 22-24 А, 22-24, 22-24 Б у Подільському районі Києва.

Фірма зажадала змінити дозволену поверховість будівництва: підвищити її з 27 метрів до 73,5 (близько 25-ти поверхів при передбачуваних раніше 9-ти). Крім того, ТОВ "Стрівер Девелопмент" зажадало вилучити з виданих МУО низку пунктів, в частині яких було потрібно:

• отримати висновок щодо проектної документації, представленої на розгляд до органів охорони культурної спадщини;

• надати проектну документацію на розгляд науково-методичної ради Міністерства культури України;

• до початку проектування привести цільове призначення земельної ділянки відповідно до намірів забудови.

Постановою Окружного адміністративного суду Києва від 18 липня 2019 року було відкрито провадження. 15 серпня 2019 року відбулося перше судове засідання, яке в подальшому неодноразово відкладалося з метою отримання додаткових доказів для правильного вирішення спору по суті заявлених позовних вимог.

В ході розгляду справи 19 листопада 2019 року суд встановив, що позивач на підставі договору про право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіціі) використовує земельну ділянку по вул. Петропавлівська, 22-24 В, 22-24 А, 22-24, 22-24 Б, в Подільському районі Києва з кадастровим номером 8000000000: 85: 269: 0067.

В обґрунтуванні вимог для внесення змін до виданих МУО позивач посилався на те, що вони не відповідають вимогам чинного містобудівного та культуроохоронного законодавства, в силу чого дані помилки, мовляв, повинні бути виправлені в судовому порядку.

Відповідач (містобудівна департамент КМДА) у своїх запереченнях посилався на те, що ділянка проектування знаходиться в межах історичного ареалу, в зоні регулювання забудови III категорії, в межах охоронної (буферної) зони пам'ятки національного значення "Кирилівська церква". Представники Департаменту містобудування та архітектури КМДА заявили, що видані МУО цілком обґрунтовані, а позовні вимоги задоволенню не підлягають.

Однак суд з'ясував, що розпорядження КМДА від 17 травня 2002 року №979 "Про уточнення меж історико-культурних заповідників і зон охорони пам'яток історії культури в Києві", на яке посилалися чиновники, а також текстова частина чинного генплану Києва - не містять в собі інформації про віднесення вул. Петропавлівської до історичного ареалу Києва та зони регулювання забудови III категорії (охоронної (буферної) зони пам'ятки національного значення "Кирилівська церква"). Відзначимо, в текстовій частині зазначеного розпорядження дійсно немає інформації про віднесення вул. Петропавлівської до історичного ареалу Києва. Навіщо КМДА надавала саме "такі докази" своєї правоти - незрозуміло.

У підсумку, 19 листопада 2019 року Суддя Окружного адміністративного суду Києва Павло Григорович вирішив задовольнити адміністративний позов ТОВ "Стрівер Девелопмент" і внести зміни в затверджений наказом Департаменту містобудування та архітектури КМДА МУО від 17 травня 2019 р. для проектування об'єкта будівництва по вул. Петропавлівська, 22-24 В, 22-24 А, 22-24, 22-24 Б. Зміни повинні бути внесені в повній відповідності з вимогами позивача.

Як повідомляла KV, МУО на будівництво ЖК з паркінгом за вказаною адресою були видані ТОВ "Стрівер Девелопмент" 17 травня 2019 року. Згідно з документом, новобудови повинні розміститися на 0,4087 га землі за договором "про право користування чужою земельною ділянкою".

Відзначимо, земля, на якій планується будівництво багатоповерхівок, перейшла в приватну власність за "хитрою схемою" - за процедурою приватизації безкоштовно цілої низки фізичними особами зовсім не під будівництво багатоповерхового ЖК. Одна з фізичних осіб, на ім'я якого була оформлена земля на вулиці Петропавлівській - Дмитро Андрєєв. Він одночасно є співзасновником і директором ТОВ "Стрівер Девелопмент". Цю хитру будівельну схему ЗМІ викривали ще на початку 2019 року.

За даними аналітичної системи Youcontrol, компанія ТОВ "Стрівер Девелопмент" зі статутним капіталом в 8,9 млн гривень була створена в лютому 2019 року. Основний вид діяльності підприємства - розробка будівельних проектів. Компанію заснували - громадянин Великобританії (Північної Ірландії), Дмитро Візельман (99,9% активів) і вже згаданий Дмитро Андрєєв.

Відзначимо, з ім'ям Дмитра Візельмана пов'язують не один гучний будівельний скандал в Києві. Наприклад, компанія Візельмана ТОВ "НП Строй" (**) є замовником будівництва ЖК "Nyvky Plaza" в Подільському районі столиці, земля під яким офіційно призначалася для садівництва. А компанія під виглядом реконструкції розгорнула масштабне будівництво, оголосивши про продаж квартир.

За даними аналітичної системи Youcontrol, сам Дмитро Візельман проживає в Монако. Про бізнесмена небагатоінформації в мережі, однак він при цьому встиг "засвітитися" на низці публічних заходів.

Департамент містобудування та архітектури КМДА з 1 листопада 2016 року очолює Олександр Свистунов. Департаментом земельних ресурсів КМДА з 27 липня 2018 року керує Петро Оленич.

* ТОВ "Стрівер Девелопмент" (Код ЄДРПОУ: 42830550)

** ТОВ "НП Буд" (Код ЄДРПОУ: 41232741)

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/land_and_property_problems/78134/

Следующая новость
Предыдущая новость

Виробник «Valeotrikotage» ознайомить вас з чотирма перевагами дитячого трикотажу Лучшие похоронные услуги по приемлемой стоимости Выездное ресторанное обслуживание: секрет идеального праздника Быстрая доставка покупок из США Проектирование и изготовление авторской мебели на заказ

Публикации