Страсті Христові на літургійних тканинах представляють у Львові

11.03.2019 13:30 9

Страсті Христові на літургійних тканинах представляють у Львові

Львівський музей історії релігії презентує виставку «Quadragesima. Символи орнатів Великого посту», в якій представлені сакральні тканини – церковний та літургійний одяг, вівтарні облачення, а саме: орнати, далматики, бурси, маніпулярії і вельони XVIII-XX ст. із колекцій музею та Курії Львівської архидієцезії РКЦ.

Мета виставки — розповісти про символи Страстей Христових, які зображено на літургійних тканинах, їхнє значення, пояснити що таке орнат, його кольорову гаму, види.

«У християнстві все має значення: кожна річ, цифра, форма, все несе за собою якесь смислове навантаження», — пояснює авторка проекту, кураторка та натхненниця експозиції Руслана Бубряк.

«Відвідувач ознайомиться з образною символікою усього земного життя Ісуса Христа – від його народження до Воскресіння. Цікавими є орнати, на яких зображено основні християнські символи: Тайної вечері, зради Юди, арешту Ісуса, відречення св. апостола Петра, тортур, омивання рук Понтієм Пилатом, Воскресіння, роздертої завіси Єрусалимського храму, інші. Привертають увагу зображення півня, меча з відрізаним вухом, черепа, глечика з водою, тернового вінка. Окрім того, представлено відреставрований прапор товариства кухарів «Злагода» із зображенням Тайної вечері», — розповдає науковий співробітник ЛМІР Олена Малюга.

На виставці «Quadragesima. Символи орнатів Великого посту» вперше експонуватимуться речі, збережені і надані курією Львівської архидієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні. Доповнять експозицію живописні роботи Симона Чеховича, Едварда Лепшого, Алекса Владимирського з фондової збірки Львівського музею історії релігії.

Руслана Бубряк поміж священиків двох обрядів

«У Львові зустрілися дві традиції – візантійська та римо-католицька. Ми можемо порівнювати, але й бачити багатство та духовність цих традицій. В орнатах є символи богослов’я, це є Святе Письмо… Тому ці дві традиції доповнюють одна одну”, — підкреслив доктор богослов’я і мистецтвознавець отець Севастьян Дмитрух.

Експозиція триватиме до 12 травня 2019 року, — повідомляє власкор РІСУ.

Фото зі сторінки Львівського музею історії релігії у Фейсбук

Богослужбовий одяг

Богослужбовий одяг

Богослужбовий одяг

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/sacral_art/75018/

Следующая новость
Предыдущая новость

434 місіонери-п'ятидесятники з України служать у шести країнах світу Сайт Владимира Мунтяна: философия из первых уст Оптимизация работы переводчика Пенопласт по низким ценам в Харькове Обжимной опрессовочный инструмент для наконечников

Публикации