Справа про підпал незаконного монастиря УПЦ (МП): суддя заявила про погрози

31.01.2018 11:14 18

Справа про підпал незаконного монастиря УПЦ (МП): суддя заявила про погрози

Суддя Шевченківського райсуду Києва Тетяна Левицька поскаржилася до поліції на переслідування та погрози. Її коментар щодо рішення про тримання під вартою Олексія Шемотюка й Олександра Горбаня, підозрюваних у підпалі Десятинного монастиря УПЦ МП у Києві, оприлюднила прес-служба суду. Про це пише «Українська правда».

Левицька зазначає, що судове засідання закінчилось о 1-й ночі 28 січня – і вона поїхала додому, біля суду поліція влаштувала "коридор" для проїзду авто судді.

"О 2-й годині ночі я приїхала додому на власному автомобілі. На ранок цього ж дня на лобовому склі автомобіля, який був припаркований біля мого дому, під двірником було кимось підкладено листа у вигляді буклету, на якому зображено сім’ю (папа, мама та двоє дітей), а на зворотній сторінці витяги із статей Конституції України", – зазначила Левицька.

"Таким чином невідомі слідкували за моїм автомобілем від суду до будинку, в якому я мешкаю. Враховуючи, що у мене є чоловік та двоє дітей, я прийняла це як загрозу особисто мені та моїй родині, у зв’язку з виконанням мною правосуддя в Україні", – заявила вона.

"З цього приводу я звернулась до поліції про з’ясування, ким було підкинуто цього листа", – повідомила суддя.

Також вона зазначила, що коли її колега Лідія Щебуняєва відмовила захисту у відводі Левицької, присутні люди кричали, що вони "її вб’ють та розшукають місце її перебування".

Що ж до суті справи про підпал, то Левицька послалася на дані слідства про те, що Шемотюк і Горбань у стані алкогольного сп’яніння домовилися підпалити "Монастир Різдва Пресвятої Богородиці Десятинний", що на вулиці Володимирська, 2 Р.

За даними слідства, чоловіки придбали легкозаймисту речовину, схожу на бензин, і розлили її у п’ять пластикових 4-літрових каністр, а близько 23:50 середи, 24 січня, прибули до монастиря.

Шемотюк виліз на дах і облив його рідиною з каністри, а Горбань облив вхідні двері. Приблизно о 00:01 Горбань підпалив рідину на дверях – вона спалахнула, але згасла. Охоронець монастиря побачив спалах і "тривожною кнопкою" викликав поліцію охорони, яка прибула за лічені хвилини й затримала Горбаня та Шемотюка, пише суддя.

Левицька зазначила, що підозрюваних не зупинило ані те, що всередині храму могли бути люди, ані священне начиння й ікони, ані те, що пожежа "могла розплавити" фундаменти Десятинної церкви, збудованої ще у 10 сторіччі Володимиром Великим, "у якій згинули останні захисники Києва у 1240 році".

Суддя також вказала, що прокуратура спершу клопотала про тримання Горбаня й Шемотюка від вартою, але на засіданні прокурор Павло Дисак заявив про можливість домашнього арешту, адже фактичні збитки від злочину незначні, підозрюваних раніше не судили, а кожен із них має 2-х неповнолітніх дітей тощо.

Левицька пояснила, що прокурор мав відкликати, доповнити або замінити клопотання.

Вона також наголосила, що звинувачення спиралося на слова свідків, вилучені у Шемотюка й Горбаня біля монастиря 5 каністр із бензином, змиви з рук підозрюваних та відео очевидця.

Як РІСУ інформувала, подія сталася в ніч на 25 січня. У чергову частину надійшло повідомлення від церковнослужителів УПЦ (МП) про підпал монастиря, незаконно зведеного біля залишків фундаменту історичного Десятинного храму. Також націоналістична організація С14 опублікувала у Facebook відео акції своїх прихильників біля Десятинного монастиря. Активісти спиляли болгаркою інформаційний стенд біля будівлі, витягли з-під скла паперові нотатки і спалили їх, а сам стенд викинули на смітник. Так вони висловили протест проти самозахоплення УПЦ (МП) землі біля розкопок Десятинної церкви.

За фактом підпалу було затримано двох підозрюваних і відкрито проти них кримінальне провадження за ч. 2 ст. 15 і ч. 2 ст. 194 (замах на умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України. Шевченківський районний суд міста Києва прийняв рішення про арешт терміном на два місяці Олексія Шемотюка та Олександра Горбаня, причетних до підпалу храму Десятинного монастиря у Києві. Обидва підозрювані мають можливість вийти під заставу у 2.6 мільйони гривень - таке рішення було прийняте на засіданні суду, що відбулося 27 січня.

Обидва чоловіки, підозрювані у підпалі, є архітекторами. За словами затриманих, вони намагалися привернути увагу до того, що територія Національного музею історії «незаконно захоплена московськими церковниками».

Довідка РІСУ: У ніч з 25 на 26 травня 2011 року на територію Історичного музею, де знаходяться рештки Десятинної церкви, невідомі завезли будівельні вагончики. Священики каплички УПЦ (МП), котра знаходиться на Десятинці, визнали тоді, що ці вагончики призначено для облаштування будівництва храму на місці фундаменту Десятинної.

Отож, церква-каплиця, яка почала будуватись на цьому місці, належить громаді "Різдва Пресвятої Богородиці Десятинного чоловічого монастиря" УПЦ (МП).

27 серпня 2012 року тодішній глава Київської міськдержадміністрації Олександр Попов заявив про незаконність бетонування каплиці біля залишків фундаменту Десятинної церкви. Тоді в КМДА повідомили, що Держархітектурно-будівельна інспекція видала припис про незаконне бетонування дерев'яної каплиці біля фундаменту Десятинної церкви і протягом 10 днів забудовник повинен був вжити відповідних заходів реагування на припис. Тоді в УПЦ (МП) заявили, що не мають наміру виконувати вимогу інспекції про демонтування храму-каплиці біля фундаменту Десятинки.

"Припис Держархітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) та нарахований інспекцією штраф ми оскаржимо. Ніякі будівельні роботи не ведуться – це плановий ремонт", – заявив тоді секретар-референт намісника Десятинного монастиря протодиякон Антоній Коваль.

На питання, чи є в УПЦ (МП) дозвіл на будівництво, він тоді відповів, що у церкві є "паспорт БТІ на будівлю", але не зміг повідомити, чи є у власників споруди державний акт на земельну ділянку та узгодження з археологами.

Проти такого псевдо-відновлення Десятинної церкви виступили науковці та пам'яткоохоронна громадськість держави.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/protests/69913/

Следующая новость
Предыдущая новость

Мобильные бетонные заводы На Тернопільщині освятили найбільшу вишивану карту України Як домогтися взаєморозуміння і ефективно вирішувати чоловічі проблеми Качественное тиснение для вашей поверхности Участник АТО пронесет украинский флаг по паломническому пути "Эль Камино де Сантьяго"

Публикации