Союзниця РПЦ Сербська Церква посварилася з Румунською і Болгарською та підтримала «мученицю» УПЦ (МП)

17.05.2018 12:23 9

Союзниця РПЦ Сербська Церква посварилася з Румунською і Болгарською та підтримала «мученицю» УПЦ (МП)

Собор Сербської Православної Церкви оприлюднив комюніке чергової сесії, що відбулася у Печі та Белграді з 29 квітня по 10 травня 2018 року. В документі серед іншого містяться закиди на адресу Румунської та Болгарської Православних Церков, а також висловлюється підтримка УПЦ (Московського Патріархату), яка "зазнає грубого гоніння з боку нинішнього режиму в Києві", повідомляє "Релігія в Україні".

"Найбільш важливим соборним рішенням є рішення про створення нових свят у календарі Сербської Православної Церкви", зазначається у документі. Крім цього, була заслухана доповідь про підготовку до святкування 800-річчя незалежності (автокефалії) Сербської Православної Церкви, яка відзначатиметься у 2019-2020 роках.

У комюніке згадуються "албанські екстремісти", які "продовжують провокації" в Косово і Метохії та в Прешево, "румунські пропагандисти", які "активізували свої дії проти канонічного ладу Церкви в Тимокській та Браничевській єпархіях, і роблять це в етнофілетичному і політичному проекті латинізації"населення в Східній Сербії; "аналогічним чином діють і певні болгарські кола у Вранській єпархії". "Особливу тривогу викликає ситуація в Чорногорії, де державний апарат веде дискримінаційну кампанію проти законної митрополії Чорногорії", - зазначається в комюніке. Водночас заявляється про "постійний тиск на сербський народ, якому намагаються нав'язати чорногорську національну ідентичність".
Було також відзначено, що відносини з Римо-Католицькою Церквою, Реформатськими Церквами і екуменічними організаціями є "справедливими ​​і конструктивними", за винятком Хорватської єпископської конференції, де є "велика кількість єпископів з відверто проусташською орієнтацію і усташською риторикою".
У комюніке серед іншого зазначається: "відносини Сербської Православної Церкви з сестринськими Православними Церквами бездоганні, в дусі єдності та любові, за сумним винятком поведінки Румунської Православної Церкви, до якої ми всі до недавнього минулого були єдині в Бозі, і безглуздих ініціатив Болгарського Патріархату з непроханого і неканонічного втручання у вирішення питання про статус розкольницької "Македонської Православної Церкви". У цьому контексті Собор висловлює повну солідарність у співчутливої братської любові до мучениці сестрі-Церкви в Україні, яка зазнає грубого гоніння з боку нинішнього режиму в Києві".
Нагадаємо, що Сербська Церква є давньою союзницею Російської Православної Церкви. Згадка в комюніке про Україну, очевидно, зроблена як реакція на відповідне прохання з боку Московського Патріархату. Керуючий справами УПЦ (МП) митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич) в останній день роботи Собору Сербської Церкви якраз знаходився в Чорногорії, відвідуючи місцеву сербську церковну адміністрацію.

Детальніше про це читайте на РІСУ: ЦЕРКОВНА ГЕОПОЛІТИКА: ПОЗИЦІЯ СЕРБСЬКОЇ ЦЕРКВИ

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/orthodox/orthodox_world/71176/

Следующая новость
Предыдущая новость

Соборы и церкви в Карпатском крае Оригинальные кеды Converse Ребенок с умными часами всегда под контролем Наращивание волос с помощью тресс Прокат лыж в Эстосадок

Публикации