Софія Київська під загрозою: планується чергове будівництво

15.08.2019 2:59 0

Софія Київська під загрозою: планується чергове будівництво

На розі вулиці Стрілецької та провулку Георгіївського, 9/11 готується забудова. За кількасот метрів звідси знаходиться Брама Заборовського, пам’ятка архітектури ХVІІІ століття, один із об’єктів Національного заповідника «Софія Київська». Поки що на ділянці тихо, бо тільки нещодавно орендар ТОВ «Докас» домігся у суді визнання договору оренди з Київською міською радою. Компанія планує збудувати біля пам’ятки ЮНЕСКО житловий будинок із вбудованими приміщеннями та підземним паркінгом.

За повідомленням газети «День», історія отримання земельної ділянки починалася традиційно — ще 2007 року депутати Київради затвердили проєкт землеустрою щодо відведення в оренду на п’ять років ділянки площею 0,23 гектари ТОВ «Докас». Однак сам договір оренди Київрада так і не уклала. У 2012 році орендар звернувся до суду, щоб своїм рішенням він змусив Київраду затвердити договір. Рішення суду на позицію столичних депутатів не вплинуло. Київраду навіть оштрафувала державна виконавча служба на 2040 гривень за невиконання судової ухвали.

ТОВ «Докас» підготувало інший позов, у якому вже просило визнати договір оренди з Київрадою укладеним. У 2018 році суд першої інстанції такий позов задовольнив, за рік апеляційний суд рішення скасував. У березні 2019 року «Докас» знову звернувся до Київради з пропозицією укласти договір оренди на підставі рішення 2007 року. А згодом подав черговий позов до Господарського суду міста Києва, який і визнав договір оренди ділянки на перетині вулиці Стрілецької та провулку Георгіївського, 9/11 укладеним.

Суд мотивував своє рішення тим, що рішення Київради 2007 року досі не скасоване, до того ж, на вказаній земельній ділянці знаходяться два об’єкти нерухомості, що належать ТОВ «Докас». Ця схема часто використовується забудовниками, коли спочатку отримується право власності на певний об’єкт, а далі суд просять передати в оренду чи у власність землю, на якій цей об’єкт розташований.

Так чи інакше, договір оренди землі з ТОВ «Докас» тепер юридично чинний. Хоча суд чомусь не врахував, що з 2015 року у Києві діє мораторій на будівництво у буферній зоні Софії Київської та Києво-Печерської Лаври. Це рішення Київрада ухвалила ще чотири роки тому.

Раніше активісти ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива» розповідали «Дню», що довкола Софії виділено в оренду близько 50 земельних ділянок. Частина вже забудована. Найскандальніший об’єкт — дев’ятиповерхівка на вулиці Гончара, 17/23, її будівництво вплинуло на рух підземних вод на території Софії. Навіть від гучної музики під час концертів під мурами святині дрижать люстри у Трапезній, то чого очікувати від старту будівельних робіт по сусідству?

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/inheritance/76834/

Следующая новость
Предыдущая новость

Сыграйте в бесплатные игровые аппараты на сайте онлайн казино klub-Vulcan-24 Большой выбор мусульманских четок по недорогой цене Ассортимент игровых машин на любой вкус Информационный портал про Италию УКРИТА Ремонт стиральных машин: частые проблемы и их решение

Публикации