Синод УПЦ піддав критиці запорізьку прокуратуру і обрав двох нових єпископів

14.03.2018 19:06 6

Синод УПЦ піддав критиці запорізьку прокуратуру і обрав двох нових єпископів

Засідання очолив глава УПЦ митрополит Онуфрій. Були розглянуті поточні питання з життя Церкви.
Зокрема, синодали заслухали рапорт голови Юридичного відділу УПЦ протоієрея Олександра Бахова про відкриття кримінального провадження Прокуратурою Запорізької області за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).
У зв'язку з цим Синод, по-перше, "звернув увагу на неприпустимість викривлення офіційної назви Української Православної Церкви". Мається на увазі додаток "МП" (тобто Московського Патріархату) до назви УПЦ, який фігурує у документах прокуратури. У той же час цей додаток нерідко присутній у текстах на офіційних сайтах Московського Патріархату (навіть без дужок).
По-друге, Синод "висловив занепокоєння та зауважив, що дане кримінальне провадження з релігійним підґрунтям носить політичний характер і має на меті втручання у внутрішні справи Української Православної Церкви". Синод вважає, що "такими діями запроваджується нова схема у вигляді кримінального переслідування релігійної спільноти за те, що вона в своїй діяльності керується священними канонами та правилами, згідно з якими в Церкві не задовольняються потреби осіб з інших релігійних спільнот".
Відповідно, Синод "вважає, що дане кримінальне провадження підлягає закриттю, оскільки представники Запорізької єпархії Української Православної Церкви діяли відповідно до законодавства України та на підставі канонів Святої Православної Церкви".
Йдеться про категоричну відмову Запорізької єпархії УПЦ (МП) відспівувати у січні 2018 р. трагічно загиблу дитину, яка була охрещена в УПЦ Київського Патріархату. "Спираючись на канони Святої Православної Церкви, підтвердити, що церковні Таїнства та обряди можуть звершуватися виключно над членами Церкви", - говориться у журналі Синоду.
Саме таке ставлення до канонів днями докладно критикував з канонічних позицій московський протодиякон-місіонер Андрій Кураєв.
Серед інших рішень Синод обрав двох вікарних єпископів. Єпископом Ладижинським, вікарієм Тульчинської єпархії призначено бути архімандриту Сергію (Аніцою Сергію Леонідовичу), клірику Тульчинської єпархії. Єпископом Дубенським, вікарієм Рівненської єпархії призначено бути архімандриту Пимену (Вояту Павлу Михайловичу), клірику Київської єпархії. Невдовзі вони будуть висвячені в архієреї.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Якісні платформні ваги за доступною ціною Какому святому молиться о потерянной вещи Отдых на Мальдивских островах Как выбрать межкомнатные двери, включая модели скрытого монтажа Получение кредита по выгодным условиям

Публикации