Сепаратисти проти українських мусульман: репресії в Донецьку

28.06.2018 22:54 18

28 червня. В Україні відзначається день Конституції. Закону, який визначає основні права та обов’язки громадян та повинен бути бекграундом для регуляції будь-яких суспільних відносин. Але саме цього дня з’являється інформація про порушення однієї із норм основного закону – права та свободи віруючих. Йдеться про прецедент, зафіксований президентом Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків Ігорем Козловським.

На своїй сторінці у соціальній мережі пан Козловський повідомляє про те, що у окупованій частині Донецька т.зв. МГБ «ДНР» проводить обшук в мечеті аль-Амаль Калінінського району міста, вилучає молитовники та іншу релігійну літературу, опечатує приміщення, на допит забирають імама та прихожан мечеті.

Звичайно, сам факт статусу території, де відбувається ця ситуація викликає цілу низку інших юридичних питань, проте наразі йдеться не лише про грубе порушення Статті 35 КУ, в якій сказано, що «кожен має право на свободу світогляду і віросповідання, яке включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої. Здійснення цього права може бути обмежене законом лише в інтересах охорони громадського порядку, здоров’я і моральності населення або захисту прав і свобод інших людей», але й про низку норм міжнародного права.

Так, окупаційна, відверто проросійська, влада ОРДО, не лише нехтує українським законодавством, але й порушує Статтю 18 «Загальної декларації прав людини», згідно якої «Кожна людина має право на свободу думки, совiстi i релiгiї»; а також статтю 9 «Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод» про те, що «Кожен має право на свободу думки, совісті та релігії».

Крім того, подібні дії можна вважати свідомим наступом на права мусульманської спільноти в Україні.

Адже останні роки різко зростає число обшуків, провокацій у стосунку до мусульман, які виявляють активну проукраїнську позицію. У Ісламських культурних центрах Києва, Вінниці, Сум відбуваються обшуки. Проводяться вони виключно у центрах, мечетях Духовного управління мусульман України «УММА», яке відоме своєю проукраїнською позицією. Обшуки проводяться також у домівках ісламських активістів.

Неодноразово ці ситуації коментує муфтій ДУМУ «УММА» шейх Саїд Ісмагілов. Подібні дії, на його думку, є виразним свідчення відверто тиску на патріотично налаштовану мусульманську громаду. Такі заходи мають на меті залякати активістів, нівелювати проукраїнські ідеї.

Не виключено, що мусульманську тему можуть використати у подальших провокаціях, маркуючи поміркованих мусульман-патріотів, як «екстремістів».

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/blog/71651/

Следующая новость
Предыдущая новость

Законное изготовление штампов и печатей в Украине Станьте ближе к Богу Космолот — онлайн казино, покорившее СНГ Накрутить подписчиков на Телеграмм канал Красивые и качественные ножи от бренда Arcos

Публикации