СБУ не керує єпископами, – історик Церкви

04.07.2019 13:11 0

Заява почесного патріарха Філарета про те, що нібито Православна Церква України має зв'язки зі Службою безпеки України, є спробою кинути тінь на ПЦУ.

"Позиція почесного патріарха складна, тому що він змушений виправдовувати, зокрема, і свою зраду останнього часу", – зауважив OBOZREVATEL історик Церкви Арсен Зінченко, коментуючи його останні висловлювання про зв'язок Церкви зі спецслужбами.

У контексті співпраці Церкви з КДБ за радянських часів, про які розповів Філарет, Зінченко заявив: "Давайте не плутати Церкву з єпископами. Тому що Церква як поняття включає в себе Господа Бога Ісуса Христа, духовенство і мирян. Тому говорити, що загалом Церква мала зв'язки з КДБ – некоректно".

"У радянські часи єпископи були включені в сферу впливу спецслужб, але були священики, які не робили цього і переслідувалися КДБ", – додав він.

Говорячи про співпрацю Церкви, зокрема, ПЦУ зі спецслужбами, історик підкреслив: "Ми живемо в демократичній країні, і кожен з нас може звертатися до СБУ, якщо помічає якісь речі, в які СБУ повинна втрутитися. Точно так само і єпископи. Але СБУ не керує єпископами. Принаймні, прямого впливу немає".

Нагадаємо, в інтерв'ю журналістці Наталії Влащенко Філарет заявив, що священики можуть співпрацювати зі спецслужбами, що спецслужби збирають компромат на духовенство і таким чином можуть впливати на нього.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/state/church_state_relations/76387/

Следующая новость
Предыдущая новость

Украинский Вулкан - где выбрать лучший вариант? Поиск разных вакансий в Одессе Дізнайтесь від компанії «Space Site», чому вам не обійтись без власного сайту — 4 вагомих аргумента Параллельная реальность. Из жизни манекенов Формы и сопутствующие материалы для садовой дорожки

Публикации