Різдвяна колекція від РІСУ (оновлено)

24.12.2019 19:29 6

Різдвяна колекція від РІСУ (оновлено)

Редакція РІСУ за роки зібрала добірку матеріалів, присвячених Різдву

«Сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель…». Найрадіснішу подію – народження Божого Сина – людство оспівало у різдвяних гімнах й колядках, оповило легендами… Співаємо про те, як Марії з Йосифом не знайшлося місця у жодній вифлеємській хатині і тому Пречиста свого Сина «в яслах сповила», як пастухи і «триє царі» прийшли вклонитися Божому дитятку, як жорстокий Ірод наказав вбити маленьких хлопчиків. Про ці постаті та події, пов’язані із Різдвом Христовим так, як вони подаються в історичних джерелах та Святому Письмі, Катерина Лабінська дізнається в доктора біблійного богослов’я о. Тараса Барщевського.

Хронологія книг Євангелія: коли народився і Воскрес Христос. У VІ столітті монах Діонісій Малий вилічив, що Ісус Христос народився у 754 році від заснування Рима. Сучасні підрахунки, які базуються на детальнішому вивченні текстів Святого Письма і світової історії, доводять, що у підрахунках Діонісія була зроблена помилка, і тепер світ “спізнюється” щонайменше на 4 роки, — досліджував Тарас Антошевський.

Літургійні святкування Різдва Христового. Святкування Різдва Христового починається із своєрідного підготовчого періоду. Сорокаденний піст перед святкуванням Різдва Господа повинен підготувати наші душу і тіло для прийняття Слова, що йде родитися, щоб визволити людину від безсловесся — у літургійній мові це відповідник тваринності — і піднести її на рівень божества, — розповідає о. Василь Рудейко.

Літургійні піснеспіви праздника Різдва Христового представляє д-р Наталя Сиротинська.

Тема Різдва знайшла широке представлена в іконописній традиції, яка у свій спосіб розкриває містерію празника через глибоке богословсько-символічне наповнення. Про Різдво Христове в українській іконографії пише Марта Федак-Гелитович.

Парадокс як ключ до розуміння Різдва Східною Церквою. Якби треба було підсумувати одним словом підхід Східної Церкви до святкування Різдва, я б вжив саме те дивне слово, котре греки люб’язно надали багатьом іншим мовам – слово «парадокс», — розмірковує д-р Ендрю Квінлан.

"Різдво має лишатися для кожного з нас неповторною миттю зустрічі з Божим Сином, а не губитися за святковим гомоном натовпу". Інтерв’ю з архиєпископом Ігорем (Ісіченком).

Образ Різдва як головний культурний код Європи. Різдво. Воно сповнене сяянням вогників та сердечних надій. Однак ми рідко задумуємось над тим, чому це свято увібрало ще традиції ялинок, родинних вечерь, імбирних пряників та вертепів. Екскурс в історію Різдва Христового зробив відомий український філософ Андрій Баумейстер.

Як то буває з усіма давніми християнськими традиціями, Різдво має свою довжелезну та цікаву історію, у якій відбилась історія цілої Церкви. А ще — з ним пов'язано безліч традицій, коріння яких губляться у дохристиянських часах, — розповідає Віктор Заславський у статті День Сонця, зимові календи і Різдво Христове.

Традиції надвечір’я Христового Різдва. Свято Христового Різдва належить до найбільших християнських свят, які Церква відзначає особливо урочисто. Кульмінацією святкового приготування є надвечір’я Різдва – день чування, молитви й посту. Традиції описала Юлія Коцан.

Свято Різдва Христового у народній релігійності українців. Для вивчення змісту свята Різдва Христового в народній релігійній свідомості Тетяна Длінна розглядає і аналізує релігійні погляди, властиві українцям у другій половині XIX — на початку XX ст.

Про регіональні і національні традиції:

  • "Ми ділимось облаткою, як поляки, залишаємо вільне місце за столом, як євреї на пасхальному седері, в нас стали традиційними вертепи і театралізовані різдвяні дійства середньовічної Італії, в нас загостювала німецька ялинка…" Про особливості святкування Різдва українськими римо-католиками розповідає о. Костянтин МОРОЗОВ.
  • Як українці з Надсяння Святвечеряли Надсянці, будучи, може не дуже освіченими, але щирими християнами, зберегли чимало давніх звичаїв та обрядів, які мали додати здоров’я і добробут, відвести зло, передбачити майбутнє та вплинути на нього. Про це та про звичаї, повір’я та обрядодії, що супроводжували приготування та святкування Святвечора на Надсянні, в розмові з професором кафедри етнології ЛНУ імені Івана Франка, доктором історичних наук Михайлом Глушком, співавтором книги «Надсяння».
  • Як на Прикарпатті з конем ходять засівати. Мова йде про справжнього коня і він навіть має ім’я — Василь. Це не герой казки, чи мультфільму, а жива тварина, яка разом із засівальниками ходить по людських хатах, — розказує Юлія Головчин.
  • Тут нема Кози і Василя, а Маланок аж тринадцять — як святкують Старий новий рікна Прикарпатті. У ніч на Василія у селі Живачів, що на Івано-Франківщині, відбувається особлива містерія. Починається вона у день християнського свята преподобної Маланії. Спершу усі учасники колективу ідуть за благословенням до священика. А коли звечоріє, починають переодягатись, — пише Юлія Головчин.
  • Для чого гуцули колядують біля пустої хати? Отець Іван Рибарук з Криворівні розповідає про особливості гуцульського Різдва
  • Вірменські традиції Різдва у місті святого Миколая. Вірменський народ відомий на теренах Миколаївщини з давніх часів. Сьогодні вони мають тут храм Сурб Геворг Зоравар. Розповідь Тетяни Длінної про те, як вірмени святкують Різдво.
  • Різдво по-корецьки. Як святкують величне свято Різдва Христового у різних християнських громадах древнього міста Корця, що на Рівненщині, та яких церковних традицій дотримуються, дізнавалася Ірина Наумець.

Святковий стіл

І яке святкування без застілля. Про це у кількох матеріалах:

  • 12 страв до Святвечора від знаної господині-блогерки. Про свої сімейні переписи і традиції розповідає відома господиня Пані Стефа (Мар'яна Душар).
  • Рецепти страв на Святвечір. Однією з особливостей українського Різдва є 12 пісних страв на Святвечір, які, згідно з народним звичаєм, символізують 12 апостолів Христа. Ця традиція охоплює різні регіони України, варіативними однак є самі страви (окрім головних – куті й узвару) та спосіб їх приготування.
  • Керечун, риба та квасоля обов’язкові на закарпатському різдвяному столі. В кожному селі, районі області є свої особливості в рецептурі, але на столі майже в кожній родині знайдуться страви з риби, квасолі, грибів, квашеної капусти, картоплі, — розповідає Зоряна Попович.

І, нарешті, різдвяні свята не обходяться без колядок, щедрівок, віншувань, тексти, ноти, записи яких ми зібрали у нашій бібліотеці.

А сьогодні у нас стають все популярнішими інші форми різдвяної музики:

  • Старий-добрий різдвяний джаз: 10 композицій, рекомендованих РІСУ Крізь зимове повітря вже давно вчувається різдвяний дух. Весь світ в очікуванні цього свята, адже воно здавна є не тільки одним із найважливіших для християн, але й таким, яке єднає найрідніших людей у затишному сімейному колі.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/about_us/portal_news/65517/

Следующая новость
Предыдущая новость

Митрополит УПЦ відсвяткував у Севастополі день військово-морського флоту Росії Место, где создаются иконы Виртуальный мир сказочных приключений Сеть магазинов качественных тканей и фурнитуры В Івано-Франківську освятять першу церкву для дітей

Публикации