Румунія підтримуватиме митрополію Бессарабії у її прагненні відібрати майно Молдавської митрополії

05.02.2018 21:33 6

Румунія підтримуватиме митрополію Бессарабії у її прагненні відібрати майно Молдавської митрополії

Румунська держава буде і надалі підтримувати Бессарабську митрополію у її "інституційній консолідації та відновлення майна, вилученого радянськими окупантами".

Як передають МВ з посиланням на "ІНФОТАГ", про це йдеться у відповіді уряду на запит депутата парламенту Румунії від партії "Народний рух", вихідця з Молдови Костянтина Кодряну.

Він повідомив, що "Румунія також закликає владу Кишинева зробити більше зусиль щодо виконання зобов'язань в справі забезпечення основних прав і свобод людини".

"У 2017 р. Державний секретаріат у справах культів Румунії надав фінансову підтримку в 1,44 млн. леїв 10 парафіям Молдови при загальному бюджеті установи в 64 млн. леїв і близько 1,4 тис. запитів щодо фінансової підтримки церквам в країні і за кордоном ", - повідомив Кодряну.

За його словами, завдяки цій підтримки, Митрополія Бессарабії змогла придбати в 2017 р. будівлю, необхідну для функціонування єпархіального центру в Белць.

"Секретаріат забезпечує оплату 116 служителям Бессарабської митрополії, а два єрархи отримують компенсації з державного бюджету Румунії", - сказав Кодряну.

Митрополія Бессарабії була створена в 1918 р. після її приєднання до Румунії. Однак з поверненням до складу СРСР в 1944 р. вона була розформована радянською владою. Зі здобуттям незалежності РМ в 1991 році була створена Митрополія Молдови РПЦ, яка отримала у володіння всі парафії на території республіки. А в 1992 р. про відновлення діяльності заявила і Митрополія Бессарабії. Проте влада РМ відмовлялися її визнавати і зареєстрували тільки в 2002 р. у результаті рішення Європейського суду з прав людини.

Костянтин Кодряну був обраний до парламенту Румунії в 2016 р. за списками партії "Народний рух". Раніше він був одним з лідерів уніоністські платформи "Acţiunea 2012", а потім став лідером Блоку національної єдності (BUN), до якого входять близько 30 уніоністських організацій, які виступають за об'єднання Румунії з Молдовою.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/orthodox_relations/69980/

Следующая новость
Предыдущая новость

Домашня зарядна станція для електромобіля Общественная деятельность Юрия Крука Удобные и теплые зимние куртки для мужчин Подарунок на добру згадку з гравіруванням Глава РПЦЗ путешествует по Крыму

Публикации