Росія пригнічує релігійну свободу на Донбасі, - висновок Комісії США

13.04.2019 6:09 6

Росія пригнічує релігійну свободу на Донбасі, - висновок Комісії США

Комісія США з міжнародної релігійної свободи назвала Росію країною, яка «викликає особливе занепокоєння» через грубі порушення свободи віросповідання. Однак у підконтрольних проросійським бойовикам районах українського Донбасу релігійні переслідування проходять у ще більш жорсткій формі. Про це пише американське видання National Review, інформує ЕtСetera.

За оцінкою Комісії з міжнародної релігійної свободи, Росія – це одна з країн, де відзначаються найгрубіші порушення свободи віросповідання і проводяться репресії щодо віруючих. Жертвами цих репресій стають невеликі релігійні громади – наприклад, «свідки Єгови», мормони або деякі мусульманські течії. У той же час, комісія відзначає, що в самопроголошених «республіках» на сході України, які перебувають під російським контролем, ситуація ще гірше. Тут «релігійна свобода залежить від волі командування збройних формувань, яке не підзвітне жодним правовим органам».

Так звані ДНР і ЛНР залишаються мілітаризованими зонами, в яких головну роль грають різні військові формування та силові структури. Тому, зазначає видання, на підконтрольних їм територіях основні права людини, включаючи свободу віросповідання, «знаходяться під сильним тиском».

Фахівці Інституту релігійної свободи стверджують, що порушення прав віруючих у захоплених бойовиками районах почалися ще в квітні 2014 року. Експерти говорять про «викрадення, незаконні позбавлення свободи, моральні знущання, фізичні тортури і навіть вбивства неугодних священнослужителів і віруючих «нетрадиційних конфесій». Крім того, бойовики захоплювали храми і молитовні будинки, частину з яких перетворили на вогневі позиції і казарми. Зрештою, більшість церков і релігійних громад в ОРДЛО, за винятком православних парафій Московського Патріархату, змушені були або припинити свою діяльність, або суттєво обмежити її.

Згідно зі встановленими бойовиками порядками, Церкви повинні реєструватися, але «неблагонадійним» громадам дозволу на діяльність не видають. Вуличні зібрання і поширення релігійної літератури практично заборонені. При цьому, віруючі не скаржаться в правозахисні організації або іноземну пресу, тому що побоюються репресій.

Бойовики сприймають такі релігійні спільноти, як євангельських християн, православних колишньої УПЦ КП (нині ПЦУ), греко-католиків, мормонів і «свідків Єгови», як «загрозу для їх цілковитої і свавільної влади». Наприклад, організація єговістів потрапила під заборону, а всі вищі ієрархи УПЦ КП змушені були покинути непідконтрольні території через залякування і погрози. Крім того, переслідування торкнулися баптистів, п’ятидесятників, адвентистів і прихожан харизматичних церков.

Утисків і репресій зазнають у невизнаних «республіках» і мусульманські громади. Наприклад, в Донецьку провели обшук в мечеті, вилучили молитовники та іншу літературу, приміщення опечатали, а імама і прихожан забрали на допит. Поширення мусульманської релігійної літератури не допускається, а кілька громад були заборонені.

У Комісії з міжнародної релігійної свободи переконані, що російська влада «вважає незалежну релігійну діяльність серйозною загрозою для соціальної та політичної стабільності». Крім того, видання пише, що керівництво РФ і невизнаних «республік» переслідує «нетрадиційні» християнські громади «в ім’я християнства», відстоюючи чільне місце Російської Православної Церкви.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/freedom_of_conscience/75399/

Следующая новость
Предыдущая новость

Прокат лыж в Эстосадок Распродажа искусственных елок 2020 на sosna.kiev.ua: успей купить дешевле! Порошенко: Україна очікує визнання автокефалії від Церкви-Матері Проточные фильтры высокого качества Эффективное лечение наркомании в Харькове

Публикации