Росіяни хочуть знати правду про співпрацю Патріарха Кирила з КДБ

06.06.2018 10:15 15

Росіяни хочуть знати правду про співпрацю Патріарха Кирила з КДБ

Російський журналіст Олександр Головенко просить ФСБ спростувати іформацію про співрацю нинішнього Патріарха РПЦ Кирила (Гундяєва) з радянським КДБ.

Із відповідним запитом Головко звернувся до директора ФСБ Олександра Бортнікова, повідомляє видання «Форум.москва».

Журналіста смутив виступ віце-прем’єра Болгарії Валерія Сімеонова, який заявив, що Патріарх це «тютюновий митрополит Росії».

«З 1996 року у РФ ввели ввіз безакцизних цигарок на 14 мільярдів доларів та на 4 мільярди вина для потреб Церкви. У нього є приватний літак, його годинник коштує 30 тисяч доларів. Хто він? Це не православний священик. Це агент Михайлов – другосортний агент радянського КДБ» – цитує Сімеонова російський журналіст.

В запиті зазначається, що цей емоційний спіч був реакцією на скандал, що мав місце під час візиту патріарха Кирила до Болгарії, про що детально писала РІСУ.

Сам Олександр Головенко зазначає, що Патріарх Кирило їздив до Софії за особистим дорученням Путіна, оскільки той був зайнятий передвиборним процесом. Журналіст невдоволений тим, що за такий тривалий час (пройшло вже три місяці – ред.) ані прес-секретар Патріарха священик Олександр Волков, ані офіційний спікер РПЦ Володимир Легойда не спростували цієї інформації. Більше того, журналіста дивує, що з цього приводу не відреагувала навіть Марія Захарова, яка «чуйно реагує на будь-яку негідну наругу над нашою державою» – йдеться у зверненні.

Через це Головенко просить керівника ФСБ, яка є наступницею КДБ, спростувати «наклеп на адресу Патріарха Кирила як «другосортного агента радянського КДБ Михайлова»» – пише журналіст і додає, що такі заяви дуже боляче сприймаються віруючими та журналістами, а також самим Головенком.

Нагадаємо, що тема співпраці вищих церковних єрархів Російської Православної Церкви цікавила громадськість ще у радянський час. У 1991 році відомий дисидент священик Гліб Якунін оприлюднив радянські архіви, згідно з якими митрополит Кирило (Гундяєв) мав оперативне прізвисько «Михайлов». Пізніше, після декомунізації в Україні було розсекречено архіви СБУ, де також містились радянські документи, в яких фігурував «агент Михайлов». Виходячи з того, що цей співробітник часто відвідував іноземні країни, можна погодитись з журналістом Головенком, що Михайлов не був «другосортним агентом».

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/state/church_state_relations/71369/

Следующая новость
Предыдущая новость

Где купить одежду и аксессуары для собак оптом Секреты ухода за волосами Быстрые, надежные и удобные справки для ГАИ Играть на лучшие игральных слотах на сайте игрового клуба Cyberpunc Чудотворная икона в помощь от пагубной зависимости

Публикации