Російські окупанти на Донеччині хочуть заборонити релігійні організації, які не пройшли перереєстрацію за їх "законами"

05.07.2018 22:04 3

Російські окупанти на Донеччині хочуть заборонити релігійні організації, які не пройшли перереєстрацію за їх

Влада так званої “Донецької народної республіки” видала припис, згідно з яким забороняється діяльність діючих релігійних організацій, що не пройшли перереєстрацію.

При цьому окупаційна влада Донецька встановила крайнім терміном перереєстрації 1 березня 2019 року, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Така вимога передбачається так званим "законом ДНР" «Про свободу віросповідання та релігійні об'єднання», прийнятого в квітні і підписаного у травні 2018 року.

Як з'ясував ІРС від місцевих віруючих, проросійські ставленики зобов'язують церкви і релігійні організації на окупованих територіях Донецької області виконувати цей припис щодо перереєстрації під загрозою заборони будь-якої релігійної діяльності та подальшої конфіскації храмів, молитовних будинків та іншого церковного майна.

Згадані правки передбачають також, що для цілей реєстрації діючих релігійних організацій релігієзнавча експертиза проводиться в обов'язковому порядку. Можна припустити, що саме ця вимога стане основним з інструментів, який окупаційна влада Донецька буде використовувати для відмови в реєстрації релігійних організацій та груп.

При цьому релігійні організації та групи, в разі успішної реєстрації, зобов'язані не рідше одного разу на рік надавати до уповноваженого органу окупаційної влади повідомлення про продовження своєї діяльності.

Варто відзначити, що такі вимоги про обов'язкову перереєстрацію і проходження релігієзнавчої експертизи не поширюються на Українську Православну Церкву (Московського Патріархату). Для цієї конфесії окупаційна влада передбачила особливу спрощену процедуру “легалізації”.

Як стало відомо ІРС з власних джерел, 10 червня 2018 року представники "Фонду державного майна ДНР" без будь-яких пояснень закрили храм Святого Духа Української Православної Церкви Київського Патріархату в Донецьку.

Пізніше, 26 червня, представники “МГБ ДНР” закрили мечеть в Донецьку, мотивуючи це нібито пособництвом терористам і проукраїнською пропагандою з боку місцевих мусульман. У своїх діях окупаційна влада спирається на так званий "закон ДНР" «Про протидію екстремістській діяльності», який, як і в Росії, часто використовується для припинення релігійної діяльності неугодних віруючих чи релігійних об'єднань в цілому.

Нагадаємо, що проблеми з перереєстрацію в 2018 році також виникли у релігійних організацій на окупованих територіях Луганської області. Окупаційна влада вимагає від місцевих релігійних організацій перереєструватися до початку серпня 2018 року. При цьому прийнятий в лютому так званий "закон ЛНР" «Про свободу віросповідання та релігійні об'єднання» забороняє діяльність на окупованій території Луганської області всіх релігійних груп, які складаються з п'яти і більше осіб і не мають прямого відношення до жодної з "традиційних конфесій". При цьому список цих “традиційних конфесій” не уточнюється.

Як повідомляв ІРС, окупаційна влада непідконтрольних Україні територій Луганської області продовжує релігійні переслідування євангельських християн. Зокрема, проросійські бойовики розграбували будинок молитви євангельських християн-баптистів в місті Стаханові.

При цьому в щорічному звіті USCIRF заявила, що Росія відповідальна за релігійні злочини на Донбасі і в Криму у зв’язку з фактичним контролем цих окупованих територій.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/freedom_of_conscience/71709/

Следующая новость
Предыдущая новость

Громаду Жовкви сколихнула неповага церкви УПЦ до загиблого в АТО бійця Быть уверенным в качестве – заказывать работы на «Курсовичок» Качественный табак и кальян по доступным ценам Федерация еврейских общин начинает проект передвижных синагог по четырем областям Украины Где купить гель Holika Holika Aloe 99% Soothing Gel по выгодной цене

Публикации