Рим і Константинополь разом святкують свято апостола Андрія Первозваного

01.12.2017 16:14 84

Рим і Константинополь разом святкують свято апостола Андрія Первозваного

Наприкінці літургії, яку патріарх Варфоломей І відслужив у патріаршому храмі Святого Юрія, кардинал Курт Кох, голова Папської ради сприяння єдності між християнами, вручив йому послання від Папи Франциска.
Папа зазначає, що надіслана ним делегація є знаком «духовної участі в молитві подяки й прослави за все те, що всемогутній і милосердний Бог здійснив через свідчення апостола Андрія».
«Католики й православні, разом сповідуючи догми перших семи Вселенських Соборів, вірячи в дієвість Пресвятої Євхаристії та інших Святих Тайн, триваючи в апостольському наступництві єпископського служіння, вже тепер переживають глибоку близькість одні з одними. Сьогодні, складаючи подяку Богові любові, в слухняності волі Господа нашого Ісуса Христа та у вірності навчанням святих апостолів, ми визнаємо, наскільки невідкладним є зростати в напрямку повного й видимого сопричастя», - говориться у посланні.
У цьому контексті єпископ Рима схвально відгукнувся про спогадування 50-річчя візиту папи Павла VI до Фанара, що відбулося за участю патріарха Варфоломея І. Він зазначив, що цей «історичний момент» зустрічі між пастирями Церков Рима й Константинополя, викликає в пам’яті слова, сказані тодішнім патріархом Атенагорасом, які «можуть і надалі надихати діалог» між Церквами:
«Де це можливе, поєднуймо те, що було розділене діями, в які залучені обидві Церкви, більше наголошуючи на спільних питаннях віри й канонічної дисципліни. Ведімо богословський діалог згідно з принципами повної спільності в основах віри, в свободі як богословського мислення, де це буде благочестивим, будуючим та натхненим святоотцівською спадщиною, так і розмаїття місцевих звичаїв та практик, що завжди підтримувалося Церквою від самих початків».
Підсумовуючи, папа Франциск схвально відгукнувся про діяльність Константинопольського патріарха в ділянці захисту створіння, мирного співжиття між народами, культурами й релігіями та захисту присутності християн на Близькому Сході, зазначаючи, що вона є джерелом натхнення і для нього.
«Щиро сподіваюся, що католики й православні зможуть на місцевому рівні поширювати спільні ініціативи на ці теми, бо існує чимало контекстів, у яких православні й католики вже можуть співпрацювати, не чекаючи дня повного й видимого сопричастя», – стверджує Франциск.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

У Києво-Печерській лаврі відтворять пам'ятник князю Костянтину Острозькому Єпископ УПЦ КП відвідав військових у зоні АТО Где заказать ритуальные услуги? Что нужно сделать перед началом новых отношений Быстрые заработки на азартных играх

Публикации