Римсько-католицькі єпископи України засудили напади на табори ромів

26.06.2018 13:33 9

Римсько-католицькі єпископи України засудили напади на табори ромів

У зверненні конференції Римсько-Католицьких Єпископів в Україні зазначається:

"З великою схвильованістю та неспокоєм сприйняли ми повідомлення про напади на табори Ромів, які останнім часом відбувалися в Україні, а особливо про останній трагічний погром ромського табору поблизу Львова, в якому загинув 24-річний юнак Давид та отримали поранення 4 людини.
Такі насильницькі дії тих, які позиціонують себе патріотами свого народу, заслуговують однозначного засудження. Святий Йоан Павло ІІ у своїй промові 5 жовтня 1995 року в ООН Сказав: «Слід прояснити фундаментальні відмінності поміж нездоровою формою націоналізму, який навчає зневаги до інших народів та культур, та патріотизмом, який є властивою любов’ю до своєї країни. Справжній патріотизм ніколи не намагається осягнути благополуччя своєї країни за рахунок інших. Адже, в кінцевому підсумку, це також вплине на його власну націю, завдаючи шкоди обом сторонам – і агресору, і жертві. Націоналізм, особливо його вкрай радикальні форми, є антитезою справжнього патріотизму» .
Стережімося расистської ненависті і насильства, виховання молоді в нетерпимості до національних меншин, до слабких і тих, які живуть чи думають «по-іншому».
Сім’ям усіх постраждалих висловлюємо наше глибоке співчуття та огортаємо нашою молитвою. Особливо Доброму Богові доручаємо душу загиблого Давида – нехай спочиває у вічнім мирі".

Спільнота святого Егідія, екуменічна католицька організація, яка надає допомогу ромам, також засудила хвилю антиромського насильства в Україні
У заяві Спільноти йдеться:

"Жорстокий напад на табір, де мешкали ромські родини, на Львівщині, поблизу села Сокільники, не може залишити байдужими. Внаслідок нападу загинув Давид, 24-річний юнак, та поранення отримали троє людей, серед яких 10-річний хлопчик. Спільнота Святого Егідія в Україні висловлює почуття глибокої скорботи з приводу смерті Давида, який став жертвою нападу, та засвідчує свою близькість його родині, пораненим та усім, хто постраждав від цих дій.
Напад у Львові став останнім у серії жорстоких дій, скоєних проти ромських поселень за останні два місяці: 20 квітня на Лисій Горі та 7 червня у Голосіївському парку в Києві; 9 травня, в населеному пункті Рудне неподалік Львова; 22 травня у Великій Березовиці, поблизу Тернополя.
Ця ескалація антиромського насильства викликає глибоке занепокоєння. Постраждали українські громадяни ромської національності, які живуть у бідності, з багатьма дітьми, у таборах з напіврозвалених бараків та наметів. Коли насильство обрушується на найслабших, коли жертвами стають люди, приналежні до національних меншин, це означає, що наше суспільне життя починає деградувати. Пропаганда расистської ненависті, виховання зневаги та сіяння насильства отруюють наше суспільство та підривають саме коріння його існування.
Спільнота Святого Егідія в Україні протягом багатьох років залишається близькою до ромів, і особливо до ромських дітей, працюючи заради побудови їхнього кращого майбутнього через освіту та виховання миру.
Україна, яка прагне бути європейською країною, не може дозволити, щоби насильство безкарно застосовувалося до найбільш вразливих соціальних верств та до національних меншин. Вимогливе завдання побудови європейського суспільства, що стоїть перед усіма нами, українцями, повинно виробити нову свідомість публічної думки та нові політики, які були би здатними брати на себе тягар найслабших та гарантувати права людини всім та особливо національним меншинам.
Ми засуджуємо будь-яку форму насильства та особливо прояви міжетнічної ненависті та агресії, засновані на расових упередженнях. Ненависть – це завжди поразка. Насильство ніколи не є перемогою. Ми просимо владу зробити все можливе та необхідне, щоб забезпечити захист ромських спільнот і не допустити, щоби повторилися інші епізоди подібного типу".

Нагадаємо, що 25 червня УГКЦ закликала владу покарати винних у погромі ромів біля Львова, а громадян України – "рішучо протиставитися такого типу поведінці".

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Помощь в изучении английского Печать футболок на заказ Поляки відреставрують низку архітектурних пам’яток Львова Выбрать спиннинг Изготовление пакетов и нанесение на них печати во Львове

Публикации