Римо-католики відкрили на Вінниччині меморіал мучеників ХХ ст. в Україні

13.09.2018 21:58 12

Римо-католики відкрили на Вінниччині меморіал мучеників ХХ ст. в Україні

Цього року Кам’янець-Подільська дієцезія РКЦ святкує 100-річчя відновлення, а Україна – 80-ту річницю найважчих переслідувань за віру, коли влада закрила майже всі святині, а духовенство намагалася всіляко винищити. 80 років тому відбулася також так звана «польська акція», коли понад півмільйона осіб польського походження заслано до Сибіру й Казахстану; багато з них загинуло тоді в дорозі.
Ідея створення Меморіалу належить отцю Павлу Вишковському, настоятелю Делегатури Згромадження Місіонерів Облатів Марії Непорочної в Україні та Росії, яке відбудовує та опікується санктуарієм Матері Божої Тиврівської, де й розташований Меморіал. Місце обрано не випадково, адже неподалік, у віддаленій на 20 км Вінниці, колись закатували понад 10 000 вірян.
Меморіал, загальна площа якого 400 м², містить 14 залів – це водночас 14 стоянь хресної дороги Ісуса та його послідовників із України, які не завагалися пожертвувати життям заради Христа. У цих залах можна ознайомитися з реаліями життя в атеїстичному суспільстві, яке намагалася творити радянська влада.
Окрема частина меморіалу – зали, присвячені священикам, ченцям і черницям, які в умовах переслідувань відважно несли місію поширення Євангелія та служили Церкві в підпіллі. Серед експонатів – особисті речі священиків, предмети культу й молитовники, релігійні предмети, які збереглися з часів переслідувань. Особливо цінні свідчення людей, що пережили ті скрутні часи, боролися за віру і не йшли на компроміс зі злом. Багатьох уже немає, однак пам’ять про них залишиться в залах Меморіалу.
На святі відкриття Меморіалу були присутні також ординарій Кам’янець-Подільської дієцезії єпископ Леон Дубравський, ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії єпископ Станіслав Широкорадюк, ординарій Луцької дієцезії єпископ Віталій Скомаровський, єпископ-помічник Одесько-Сімферопольський Яцек Пиль, єпископ-помічник Львіський Едвард Кава, отець провінціал Павло Зайонц з Польщі, численні священики, богопосвячені особи й семінаристи. Приєдналися до урочистості також генаральний консул Польщі у Вінниці Дам’ян Черчінський, представники обласної та районної адміністрації, селищної ради.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Проточные фильтры высокого качества Отличная частная клиника в Киеве Складний портативний зарядний пристрій Кардинал Леонардо Сандрі: «Любов до правди не дозволяє нам прийняти мовчання щодо ситуації в Україні» Полный спектр ритуальных услуг от «Орг-Ритуал»

Публикации