Рада Церков захистила священиків УПЦ від розслідування прокуратури, але вказала на їх моральну відповідальність

04.07.2018 20:33 9

Рада Церков захистила священиків УПЦ від розслідування прокуратури, але вказала на їх моральну відповідальність

ВРЦіРО заявила, ща на підставі положень статей 3 і 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» Рада Церков вважає, що “питання здійснення чи не здійснення релігійними діячами, священнослужителями, наставниками чи проповідниками богослужінь, релігійних обрядів та церемоній регулюється внутрішніми настановами відповідних релігій, конфесій та релігійних організацій і не може бути предметом застосування статті 161 КК України”.
У заяві ВРЦіРО також зауважується, що у випадку порушення релігійними діячами таких внутрішніх настанов і правил вони несуть відповідальність, передбачену вченням відповідної релігійної організації, а також моральну відповідальність. Притягнення за таких обставин до кримінальної відповідальності релігійних діячів будь-яких конфесій та релігійних організацій в Україні є порушенням принципу автономності релігійних організацій та неправомірним втручанням у внутрішню практику конфесій та релігійних організацій, зокрема в порядок звершення релігійних таїнств і обрядів.
“Право на автономність релігійних організацій гарантується Європейською Конвенцією з прав людини та відображене у численних рішеннях Європейського Суду з прав людини”, – зауважує ВРЦіРО.
Разом з цим Рада Церков заявила про важливість додержання ще однієї норми зазначеного Закону, викладеної у статті 5, яка передбачає заборону втручання релігійної організації у діяльність інших релігійних організацій, а також в будь-якій формі проповідувати ворожнечу, нетерпимість до невіруючих і віруючих інших віросповідань.
Приводом для такої Заяви ВРЦіРО стало повідомлення Прокуратури Запорізької області про початок розслідування ситуації з відмовою священика УПЦ (МП) звершити релігійний обряд (відспівування загиблої дитини, яка була охрещена в УПЦ КП), вбачаючи в цьому ознаки кримінального правопорушення відповідно до ч. 3 статті 161 Кримінального кодексу України.
Зокрема, у повідомленні прокуратури говорилось: "Встановлено, що представники Запорізької Єпархії Української православної церкви Московського патріархату допускають вибірковий підхід до здійснення релігійних обрядів, надаючи перевагу тим особам, які проходили обряди хрещення саме в УПЦ-МП, чим ображають почуття громадян у зв’язку з їх релігійними переконаннями".

Нагадаємо, що відмова запорізьких священиків УПЦ (МП) відспівувати немовляти, хрещеного в УПЦ КП, викликала хвилю конфліктів в Україні.

Фото Facebook

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Лучшие станции для очистки сточных вод Помощь в создании сайта под ключ от фрилансеров Подробно о системах видеонаблюдения - как выбрать правильную Самое выгодное предложение приобретения сжиженного газа Полиграфические услуги в Алматы – быстро, качественно, недорого

Публикации