Професор Леонід Тимошенко про руську та московську культурно-релігійні моделі XVI – першої половини XVII ст.

30.11.2019 8:30 3

Професор Леонід Тимошенко про руську та московську культурно-релігійні моделі XVI – першої половини XVII ст.

29 листопада 2019, 09:22 | Відеогалерея | |

  • 26 листопада відбувся черговий міждисциплінарний науковий семінар програми УКУ «Київське християнство», на якому виступив професор Леонід Тимошенко на тему: «Руська і московська культурно-релігійні моделі XVI – першої половини XVII ст.: спільне і відмінне (на прикладі традиції і практики поминання померлих».

    Під час семінару професор Леонід Тимошенко представив культурно-релігійні особливості Київської та Московської митрополій на прикладі поминальних практик, зокрема охарактеризувавши джерельний потенціал Пом’яників чи Синодиків. Після розлого історіографічного огляду та характеристики джерельних матеріалів, власне і було здійснено порівняння поминальних практик у руській та московській традиціях. Наприклад, до відмінностей професор Тимошенко відносить відсутність образу «страшної смерті» у московській традиції досліджуваного періоду.

    Зрештою, підсумовуючи, Леонід Тимошенко відзначив, що на відміну від релігійних практик у Київській митрополії, у московській традиції не існувало ктиторства, церковних братств, соборноправності тощо. І власне ці та інші особливості виступають одними із маркерами для характеристики окремих руської та московської релігійно-культурних моделей.

    Наприкінці семінару відбулось обговорення за участі викладачів і студентів УКУ, а також представників академічних середовищ Львова, та гостей з Білорусі.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/exclusive/photogallery/risu_video/77983/

Следующая новость
Предыдущая новость

Любовная магия и привороты Сибирского мага Лечение наркомании - что это такое? Гимнастические карематы и прочие товары для фитнеса и йоги Универсальное и комфортное онлайн казино Доставка цветов в Киеве круглосуточно

Публикации