«Приймемо як брата», - Патріарх Філарет про Митрополита Онуфрія

25.03.2019 22:42 0

«Приймемо як брата», - Патріарх Філарет про Митрополита Онуфрія

Якщо очільник Церкви Московського Патріархату Митрополит Онуфрій погодиться увійти до Православної Церкви України, почесний Патріарх Філарет поставиться до цього рішення позитивно.

Про це він заявив у інтерв’ю "Главкому".

"Ми його приймемо як брата", - заявив Філарет.

Він також розвінчав міф про те, що нібито патріарх Російської Православної Церкви Алексій розглядав можливість надати українській Церкві повну незалежність, а його Грамота про самостійність на початку 90-х була лише першим кроком.

Єрарх наголосив, що ніхто не хотів давати Україні ні автокефалії, ні самостійності, незалежності в управлінні.

"Але на Помісному Соборі, який обирав московського патріарха і на якому обрали не мене предстоятелем, а Патріарха Алексія, я порушив питання, щоб права українського екзархату, Української Православної Церкви були розширені. Тому що Михайло Горбачов тоді порушував питання про розширення прав республік. Оскільки Україна як республіка отримувала широкі права то, відповідно, я хотів, щоб український екзархат мав більше прав. І тоді Собор виніс постанову, що УПЦ надається право самостійності і незалежності в управлінні, але в складі Московського Патріархату", - розказав Філарет.

Він зазначив, що саме ту Грамоту привозив потім до Києва Патріарх Алексій і в Софійському соборі після Літургії вручив її Філарету.

"Це ще за часів СРСР. А коли Союз розпався, і Україна оголосила себе незалежною державою, тоді я на Соборі української Церкви порушив питання про повну незалежність. І ми на Соборі 1-3 листопада 1991 року ухвалили таке рішення", - пояснив Філарет.

За його словами, нинішній предстоятель Церкви Московського Патріархату в Україні митрополит Онуфрій також підписався під цим рішенням. Про це інформує «Прямий».

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/orthodox_relations/75197/

Следующая новость
Предыдущая новость

Єпископ УАПЦ взяв участь у церемонії Лицарського ордену в Чехії На Тернопільщині є унікальний храм шести віків, який двічі змінював місце розташування Качественная и недорогая мебель для вашего дома Сайт с лучшими бесплатными видеослотами Валютообменные операции на выгодных условиях

Публикации