Прес-служба Київської Патріархії приховала найгостріші висловлювання владики Філарета

12.06.2019 21:10 6

Прес-служба Київської Патріархії приховала найгостріші висловлювання владики Філарета

Прес-служба Київської Патріархії опублікувала доповідь колишнього очільника УПЦ КП Філарета, яку він виголосив вчора на форумі «За Українську Православну Церкву! За Київський патріархат!»

Проте, як зазначає журналіст ВВС Віталій Червоненко, який був присутнім на форумі, прес-служба опублікувала лишень частину виступу владики, опустивши найбільш гострі висловлювання єрарха. Про це повідомляє Церкваріум.

Подаємо цитати, які приховала прес-служба, але які вдалося відновити завдяки диктофонному запису журналіста Віталія Червоненка.

«Нам ставлять в докір – ви ж підписали постанову про розпуск КП. Підписали. Раз ви підписали, значить, ви згодні, щоб не було КП. Так, підписали, але чому ми підписали? А тому, що нам сказано було Вселенським патріархом – якщо ви не розпустите КП, собору не буде. І томоса не буде. А ми хотіли мати томос, але справжній томос про автокефалію, не такий, який ми отримали. А той, який мають інші церкви. Не такий томос ми хотіли, нас обманули. Обманули, в черговий раз. Тому що підпорядкувати українську церкву Фанар хотів і раніше, ще в роки президентства Віктора Ющенка. Тоді нам прямо казали і принесли мені договір, що ми стаємо частиною Константинопольського патріархату. І було написано, які ми права маємо. Коли я почитав цей томос, то сказав, що ніколи ми не станемо частиною Константинопольського Патріархату. Тоді припинилось. Потім вони знайшли інший шлях, більш хитріший – ми вам даємо автокефалію і даємо томос. Але не кажуть, що в цьому томосі буде написано. І таким чином нас перехитрили. Ми не відкидаємо той так званий помісний собор, який був 15 грудня 2018 року. Не як собор, бо це був збір підписів під назвою помісний собор. Собору як такого помісного не було, а був збір підписів під постановою помісного собору. І ми цю постанову на наступному помісному соборі відкинемо. І він для нас буде недійсним. … Нічого ми не можемо поки що зробити. Але можемо зберегти КП. Хоч він буде і маленьким, але потім він виросте у велику церкву. … І такою церквою [яка служить своєму народові – прим. ред.] може бути тільки патріархат. Митрополія - це статус залежності, а патріархат – це статус незалежності. … Митрополит Епіфаній – слуга Вселенського патріарха, який виконує його волю. Тому він поставив своїм вікарним єпископом грека. Що, немає українців, що ти поставив грека? Для чого ти грека поставив? Для того, щоб цей грек спостерігав, що відбувається в Україні, передавав інформацію Вселенському патріарху і через нього ж Епіфанію поступають вказівки, що треба робити. І це називається автокефальна церква? Це не автокефальна церква. Якщо вона стала на такий шлях. Наш форму називається за Київський патріархат і за Україну. Чому ми назвали Україну, бо якщо не буде КП, не буде України. Тому що не буде духовної основи цієї держави. Московський патріархат служить інтересам Москви. Ця так звана ПЦУ служить інтересам греків. А хто ж буде служити інтересам Української держави. Немає церкви. Хочуть знищити».

Нагадаємо, що вчора у НАН України відбувся форум «української інтелігенції» під назвою «За Українську Православну Церкву! За Київський патріархат!». На ньому слово мав почесний Патріарх Філарет, а згодом текст його виступу з’явився на його сторінці на Фейсбуці.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/orthodox/uoc_kp/76136/

Следующая новость
Предыдущая новость

Игровой клуб казино и букмекер – способы выбора контента и ключевые аспекты Увлекательные прогулки по реке в Киеве Израильский раввин провел в Днепре открытую лекцию о сущности молитвы Лечение косоглазия в клинике Эксимер Доставка цветов от настоящих профессионалов

Публикации