Президент Порошенко у Вільнюсі відвідав храм УГКЦ і подякував за молитви за Україну

08.12.2017 20:57 18

Президент Порошенко у Вільнюсі відвідав храм УГКЦ і подякував за молитви за Україну

8 грудня 2017 року відбувся робочий візит Президента України Петра Порошенка до Литовської Республіки з метою участі у Десятому засіданні Ради Президентів України і Литви.

В рамках візиту сьогодні Петро Порошенко відвідав греко-католицький храм Пресвятої Трійці, де оглянув виставку світлин про Революцію Гідності. У храмі відбулася зустріч з українською діаспорою та нагородження відзнаками України видатних осіб Литви.

У промові Петро Порошенко наголосив на символічності цієї зустрічі у храмі, який 500 років тому побудував князь Костянтин Острозький.

"Цей храм - символічне місце. Понад 500 років тому його побудував князь Костянтин Острозький, як символ об’єднання Литви і України. Це також символ того, що коли Україна і Литва об’єднані, нас ніхто не переможе. Тут, з Вільнюса, щоденно лунає молитва за Україну, за довгоочікуваний і бажаний мир, лунає молитва за українських воїнів, які захищають мир, свободу і демократію не лише України, але й всієї Європи. Я вдячний святим отцям, українській громаді та владі Литви за допомогу Україні. Сьогодні Литва є найнадійнішим союзником і дипломатом України в Євросоюзі. Коли Литва і Україна разом - ми непереможні. Тому до цього часу залишаються актуальними слова, які 500 років тому прозвучали у цьому храмі: "Разом до перемоги", - промовив Президент.

Додамо, Вільнюський храм Пресвятої Трійці у червні цього року відзначив свій 500-літній ювілей. У 1514 році його збудував князь Костянтин Острозький у подяку Господу Богу за перемогу під м.Оршею. На початку ХVІІ століття у цій святині звершував свій духовний подвиг святий священномученик Йосафат Кунцевич.

Отці василіани є єдиними греко-католицькими священнослужителями в Литовській Республіці. Вони опікуються не лише місцевими українцями та литовцями, а й заробітчанами, які доволі часто приїжджають у Вільнюс на будівельні роботи, та студентами, котрі тут навчаються. Також обслуговують парафіян у Клайпеді, Елєктренаї, Йонаві та Каунасі. Без них не відбувається жоден патріотичний захід, пов’язаний з Україною.

Цьогоріч отці василіани відзначили 25-річчя з повернення до Литви. 10 листопада 2017 року в Литві відбьулися урочисті заходи з відзначення 400-річчя заснування Василіанського чину Святого Йосафата за участі Патріарха Святослава, Предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/ukraine_and_world/ukrainians_outside_of_Ukraine/69309/

Следующая новость
Предыдущая новость

Горящие туры из Днепропетровска Печное отопление для дома или дачи Професійна література для адвокатів Митрополит Онуфрій видав циркуляр про особливе молитовне правило всім вірянам УПЦ Компания, завоевавшая доверие азартных игроков!

Публикации