Президент гарантує віруючим УПЦ/РПЦ повагу і захист незалежно від їхнього ставлення до автокефалії

20.09.2018 15:12 3

Президент гарантує віруючим УПЦ/РПЦ повагу і захист незалежно від їхнього ставлення до автокефалії

Як "дуже важливе" президент відзначив прибуття до Києва екзархів Вселенського патріарха, які "прибули готувати рішення про надання автокефалії Українській Помісній Православній Церкві", продовжити "справу, яку митрополит Іларіон Огієнко називав ділом «повного розмосковлення» нашої церкви".
"Ми повертаємо українській церкві гідне місце у світовому православ’ї, — звернувся до депутатів Петро Порошенко. — Армія, мова і віра – це не гасло. Це – формула сучасної української ідентичності. Армія боронить нашу землю. Мова боронить наше серце. Церква боронить нашу душу".
Глава держави закликав українців до єдності та пояснив свою думку більш розгорнуто: "Посилити таку єдність має створення Єдиної Помісної Православної Української Церкви. Екзархи Вселенського Патріарха без жодних дипломатичних умовностей сказали мені, що процес надання автокефалії Україні виходить на фінішну пряму. Сказали це публічно. Я не знаю, коли саме ухвалять Томос і коли його привезуть до Києва. Але точно впевнений, колесо цієї історії ми розкрутили так, що повернути назад його вже ніхто не зможе. Ще сто років тому питання автокефалії було поставлене на порядок денний державним проводом Української Народної Республіки. 27 років тому Україна відновила свою боротьбу за автокефалію. Але вирішальними стали останні чотири роки спочатку тихої і кропіткої, а тепер вже публічної дипломатії, в тому числі за вашою, шановні народні депутати, допомогою".
Тепер, за словами президента, "у внутрішні справи церкви не буде втручатися держава, особливо іноземна держава".
"Чому вони так б’ються за це? Бо імперія втрачає один із останніх важелів впливу. Томос – це фактично ще один Акт проголошення незалежності України. Для нас власна церква – гарантія духовної свободи. Це – запорука суспільної злагоди. Я гарантую, що держава поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність з Російською Православної Церкви. І називати її так само і будемо для того, щоб полегшити розуміння. Але в той самий час я гарантую, що держава захистить, і не треба їх лякати, права тих священиків і мирян УПЦ Московського Патріархату, які добровільно приймуть рішення вийти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити Єдину Помісну Православну Українську Церкву. Значення Томоса виходить за межі України. Це – падіння Третього Риму як найдавнішої концептуальної заявки Москви на світову гегемонію. Тут, на наших теренах, вирішується і майбутнє світового православ’я. Його з росіянами ми теж розуміємо абсолютно по-різному, і це ще одна з причин, чому нам з росіянами не по дорозі. У них церква – так звана скрепа авторитарного режиму. А ми як найбільша православна країна Європи продемонструємо, як органічно в одному національному організмі уживаються християнство східного обряду і демократія".

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Экспресс займ быстро и выгодно Отбор лучшего казино в 2021 году Виробник «Valeotrikotage» ознайомить вас з чотирма перевагами дитячого трикотажу Мультфильм Алиса в зазеркалье: сюжет, оценки, отзывы Апостиль: подготовка документов для действия за рубежом

Публикации