Представники української інтелігенції просять владику Філарета не сіяти тривогу серед вірян

09.06.2019 1:32 6

Представники української інтелігенції просять владику Філарета не сіяти тривогу серед вірян

Представники української інтелігенції звернулися до почесного Патріарха ПЦУ Філарета з проханням перенести обговорення всіх гострих питань на представницькі церковні органи, а також утриматися від публічних дискусій чи інтерв’ю, які можуть посіяти тривогу серед православних українців і потішити недругів держави.

Про це йдеться у зверненні представників української інтелігенції до почесного Патріарха, повідомляє Укрінформ.

«Ми глибоко шануємо Вас як духовного провідника не тільки Української Православної Церкви, але й української нації, Ваш внесок в духовну й матеріальну підтримку українських воїнів. Саме тому ми хотіли б, щоб авторитет єрархів Української Православної Церкви, в тому числі і Ваш незаперечний авторитет, не був поставлений під сумнів. Нехай ті, хто намагається скеровувати Вас на шкоду єдності нашої Церкви, підбурює до протистояння всередині нашої Церкви, виставляючи на осуд перед вірянами й українським громадянством, а тим самим підриваючи духовні сили нашого народу, дискредитуючи пройдений Вами життєвий шлях, нехай відійдуть від нашої спільної святої справи», - йдеться у зверненні.

Інтелігенція застерігає владику Філарета, що «кремлівське церквоначаліє вміло організовує потрібні для збереження свого імперського впливу пропагандистські кампанії», а «під галас цієї полеміки промосковські сили свідомо гальмують перехід парафій до Православної Церкви України, атакують кафедральний храм вінницького митрополита Симеона, організовують поширення інформаційного сміття московського походження».

Завершуючи лист, підписанти наголошують: «Тому просимо Вас, Ваша Святосте, задля забезпечення єдності Української Православної Церкви, збереження її авторитету всередині України і в православному світі перенести обговорення всіх гострих питань на представницькі церковні органи, визначені для цього Статутом церкви. Звертаємо Вашу увагу на те, що переважна більшість розбіжностей, оголошених у ЗМІ як ознаки розколу (в тому числі й питання здобуття патріаршого статусу нашої церкви, формування складу Синоду, відносин з Константинопольською та іншими Церквами тощо) є робочими питаннями. Їхнє послідовне вирішення можливе у доброзичливої дискусії і діалогу. Публічні акцентування і ласі на сенсації журналісти не можуть дати доброго плоду. Саме з міркувань про благо Церкви і України просимо Вас, Ваша Святосте, утриматися ближчим часом від будь-яких публічних дискусій чи інтерв’ю, які можуть внести тривогу й непевність серед православного люду і потішати недругів України. Віримо, що Ваша молитва і Ваша мудрість духовного провідника ще довгі роки будуть усім нам настановчим дороговказом».

Серед підписантів: народний артист України Тарас Компаніченко, письменники Дмитро Павличко, Павло Мовчан, політв’язні Богдан Горинь, Олесь Шевченко, Василь Овсієнко, учасники Собору відродження Автокефальної Церкви України Олександр Ткачук та Олександр Гудима, почесний академік Академії мистецтв України Микола Жулинський, генеральний директор Національного історичного музею Тетяна Сосновська, генеральний директор Музею народної архітектури та побуту Оксана Повякель, гендиректор Національного музею літератури Галина Сорока, ректор Національного університету «Острозька Академія» Ігор Пасічник, професори-релігієзнавці Олександр Саган, Анатолій Колодний та Людмила Филипович та інші.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/religion_and_society/76080/

Следующая новость
Предыдущая новость

Глушилки gps по отличной цене Митрополит УПЦ, який активно співпрацює з владою "ЛНР", каже, що це "провокація" Широкий выбор качественных ювелирных изделий с доставкой по всей стране Хотите арендовать катамаран в Сочи? Обращайтесь в компанию «Sochi Charter»! Что подарить иностранцу из сувениров?

Публикации