Політолог порадив, як покроково і без напруги впровадити автокефалію Української Православної Церкви

10.08.2018 21:44 3

Політолог порадив, як покроково і без напруги впровадити автокефалію Української Православної Церкви

Ситуацію всередині України навколо питання автокефалії Української помісної православної Церкви прокоментував для видання «Новое время» політолог Володимир Фесенко.

«У зв’язку з дискусією про автокефалію релігійна напруга в Україні зростає: Московський патріархат і Російська православна церква протидіють цьому процесу. Для них це ризик поступово втратити Україну та свій тутешній плацдарм "русского міра". Тому вони намагаються зробити все можливе, щоб цього не допустити. Звідси й напруга – це було найбільш помітно в липні, коли в Києві відбулися дві хресні ходи», - прокоментував політолог.

За його словами, Патріарх Філарет поспішив заявити, що коли Київський Патріархат матиме автокефалію, то отримає у власність території Московського. Зараз не час піднімати цю тему, особливо в умовах конфлікту з Росією та на фоні непростої і відносно нестабільної ситуації в країні напередодні виборів, нову хвилю боротьби за релігійну власність провокувати дуже небезпечно.

«Це питання треба вирішувати законодавчим шляхом – обережно і покроково. В іншому разі перерозподіл церковної власності може спровокувати серйозні внутрішні конфлікти. Не треба допускати цього – слід продумати стратегію, а ще краще тактику об’єднання православних Церков. Нам потрібен діалог, активна пропагандистська і не тільки робота, спрямована на поступовий перехід приходів Московського Патріархату в об’єднану УПЦ. Автокефалія Київського Пуспішно провести процесатріархату не означає автоматичне витіснення Московського – і об’єднання саме собою не станеться. Цей процес має відбуватись з подачі прихожан та зсередини церкви», - наголошує Володимир Фесенко.

Оскільки керівництво УПЦ (МП) буде цьому протидіяти, то політолог радить «активно вести роботу передусім зі священиками низового, регіонального рівня. А після цього, переходити на високий».

«Об’єднання лежить передусім через діалог, а не примус», - зауважує політолог Фесенко.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/state/national_religious_question/72178/

Следующая новость
Предыдущая новость

Суши, ролы и сеты с доставкой на дом в Харькове Церковные изделия высокого качества Захоплююче казіно Джокер чекає на вас В Киевской обладминистрации открыта фотовыставка «Кое-что общее», разбивающая религиозные стереотипы Микола Томенко: «Музей Мазепи з’явиться у лаврі за будь-яких обставин»

Публикации