Перша громада УГКЦ у Швейцарії перейшла на Новоюліанський календар

28.12.2019 14:29 0

Перша громада УГКЦ у Швейцарії перейшла на Новоюліанський календар

Душпастирський осередок для українців візантійського обряду у м. Цюрих (Швейцарія) перейшов на святкування нерухомих свят (Різдва, Богоявлення та ін.) за новим стилем. Про це інформує сайт єпархії св.Володимира у Парижі (УГКЦ).

Ініціатива переходу на новий календар належить самим парафіянам. Протягом усього 2019 р. відбувалося інформування й обговорення цього кроку, а відтак волевиявлення вірних було зафіксоване у трьох турах голосування. За підсумками голосування, в якому майже всі висловилися за зміну календаря, було здійснено офіційний перехід і 25 грудня 2019 р. вперше відзначено Різдво за новим стилем.

Різдвяну Літургію в Цюриху очолив адміністратор громади о. Назарій Заторський, із яким співслужив митрофорний протопресвітер о. Петро Костюк.

З огляду на те, що більшість парафіян висловилася не лише за перехід, але й за те, щоб він був повним, а не поступовим, з 1-го січня 2020 р. всі богослужіння громади Цюриха відбуватимуться відповідно до Новоюліянського (Григоріянського) календаря.

Хоча це не перша релігійна громада в Паризькій єпархії, яка перейшла на новий стиль, проте перша у Швейцарії. Її приклад уже спричинив обговорення цього питання в інших швейцарських громадах.

Як стверджується у повідомленні, приклад переходу громади Цюриха показує можливий варіант вирішення календарного питання в Україні: перехід на новий стиль повинен вирішуватися самими вірними на рівні кожної окремої громади, а не за наказом згори. Тоді набагато нижчою буде ймовірність міграції вірних до іншої конфесії. Необхідність такого кроку стає все очевиднішою і з огляду на те, що за якихось 80 років, через усе більше відставання старого календаря, на ще один день доведеться переносити дати нерухомих свят за старим стилем, тож із 2100 року Різдво припадатиме вже не на 7, а на 8 січня.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/ukraine_and_world/ukrainians_outside_of_Ukraine/78353/

Следующая новость
Предыдущая новость

Онлайн скупка антиквариата - классическое искусство в виртуальной эпохе Сварочные инверторы Edon Игровой слот Bananas Какие игроки есть в покере? Избавьтесь от скуки раз и навсегда!

Публикации