Патріарх УГКЦ та Президент розвінчали російський міф, що автокефалія веде до унії, - речник УПЦ КП

16.07.2018 13:53 6

Патріарх УГКЦ та Президент розвінчали російський міф, що автокефалія веде до унії, - речник УПЦ КП

У своїх промовах, виголошених у Зарваниці, Глава УГКЦ Святослав (Шевчук) та Президент Петро Порошенко розвінчали російський міф, що нібито після отримання Томосу об'єднана Українська Православна Церква перейде на унію з католиками.

Про це заявив у себе на Фейсбук-сторінці речник Київського Патріархату архиєпископ Євстратій (Зоря).

«Хочу наголосити на позитивних, з моєї точки зору, аспектах виступів (їх є більше, ніж ці зазначені, але до цих трьох хочу особливо привернути увагу):

Протягом трьох десятиліть головним гаслом і пугалом МП є «Автокефалія - шлях в унію». Зараз цю тезу знову активно намагаються реанімувати і з Москви (див., наприклад, заяви митр. Іларіона Алфеєва), і з Лаври», - написав архиєпископ.

«У виступах у Зарваниці і Президент, і глава УГКЦ чітко і ясно розвінчали та заперечили цей московський міф: автокефалія - НЕ шлях в унію! (незалежно від того, позитивно або негативно такий сценарій розглядається)», - додав він.

Речник Київського Патріархату також зауважив, що не варто применшувати і перебільшувати різницю, яка існує між православними та греко-католиками.

«Хоча для декого це може і видаватися складним, але важливо триматися «золотої середини» - ані перебільшуючи відстань між православними та греко-католиками, ані применшуючи їх відмінність.

У цих двох християнських конфесій є і багато спільного, і чимало відмінного. І погрішає проти істини той, хто або наголошує лише на відмінностях, відкидаючи спільне, або лише підкреслює спільне, ігноруючи відмінності», - підсумував владика Євстратій (Зоря).

Як вже інформувала РІСУ, вчора, 15 липня, під час Загальнонаціональної прощі до Зарваницької чудотворної ікони Пресвятої Богородиці Патріарх УГКЦ Святослав, реагуючи на слова Президента про прагнення досягти автокефалії Української Помісної Православної Церкви, заявив, що УГКЦ вітає створення такої Церкви, проте приєднуватися до неї не буде.

«Для УГКЦ, – наголосив Блаженніший Святослав, – з наданням автокефалії нічого не зміниться. Але ми будемо шукати всі можливі шляхи, в дусі екуменічної концепції нашої Церкви, для досягнення єдності між усіма християнами, між усіма частинами Київської Церкви Володимирового Хрещення».

Раніше Голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон (Алфеєв) у інтерв’ю грецькому агентству новин "Ромфеа", сказав, що УГКЦ лобіює об’єднання православних українців, щоби потім усіх навернути до унії.

За його словами, "вплив Греко-Католицької Церкви на стан Православної Церкви в Україні має прихований характер", оскільки серед депутатів-ініціаторів звернення парламенту України до Патріарха Варфоломія з проханням про надання українському православ'ю автокефалії "більшість ... греко-католики".

В УГКЦ цю заяву митрополита РПЦ назвали маніпуляцію фактами та почуттями.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/interchurch_relations/71841/

Следующая новость
Предыдущая новость

Защитные пленки в Vibroplus Актуальні вакансії для водіїв у Києві Справки формы 027 у Огромный выбор предложений для вашего отпуска Онлайн-обучение на музыкальных инструментах

Публикации