Патріарх УГКЦ: «Корупція в державі виникає тоді, коли відбувається злиття великого бізнесу і влади»

06.01.2018 15:04 6

Патріарх УГКЦ: «Корупція в державі виникає тоді, коли відбувається злиття великого бізнесу і влади»

Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) вважає, що корупцію в Україні вдасться побороти, однак на це потрібен час.

Про це він заявив під час прямого ефіру програми «Великий ефір Василя Зими» на телеканалі «Еспресо» у п’ятницю, 5 грудня, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

На думку Предстоятеля УГКЦ, для України є досі актуальним вчення і думка Папи Венедикта ХVI. Ще у 2009 році, коли світ потерпав від світової фінансової кризи, понтифік написав енцикліку «Caritas in Veritate» (Милосердя в істині). У ній Папа Венедикт ХVI писав про те, що для того, щоб зрозуміти проблему корупції в суспільному значенні, потрібно собі уявити, що у суспільстві (зокрема в демократичному) необхідно бачити систему трьох гравців. Тож є три суб’єкти суспільного життя і стосунків.

«З одного боку, це є народ (громадянське суспільство), який є джерелом влади. З другого боку, є держава та державні структури. А третій гравець — це є вільний ринок, тобто бізнес. Якщо в демократичній державі існує цей трикутник і кожний з його суб’єктів зберігає відповідні моральні норми, тоді суспільство є справедливим і у нього є шанс побороти корупцію», — переконаний першоєрарх.

Глава УГКЦ зазначив, що корупція в державі виникає тоді, коли відбувається злиття великого бізнесу і влади. Таким чином все суспільство є корумповане. Він вірить, що корупцію в Україні все-таки вдасться побороти, однак на це потрібен час.

«Не можна призначити одну особу і робити її винною у системній корупції в державі, бо це є імітацією боротьби з корупцією. Нам справді потрібно усвідомити моральні правила функціонування суспільства і прагнути до здорового способу суспільного життя», — закликав Патріарх Святослав.

Варто не забувати, що в інших країнах цей трикутних також переживає певні виклики, оскільки світ глобалізується. Тому потрібно знову і знову нагадувати всім (навіть в контексті глобалізації), що не можна забувати насамперед про саму людину.

«Думаю, що саме Різдво для нас сьогодні є унікальним святом, щоб ми відкрили для себе важливість людини. Адже якщо людське життя буде просто продуктом споживання або предметом торгів, то такого типу суспільні міжнародні відносини абсолютно терпітимуть кризу і це означатиме кінець демократії», — підсумував Глава УГКЦ.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/religion_and_society/69617/

Следующая новость
Предыдущая новость

Зачем ставят свечи в храмах? Невероятная история Арслана Джумаева, переехавшего из Туркменистана в США Впливовий український політик, прихожанин і меценат УПЦ, підтримав бажання президента прискорити автокефалію Джокер Казино – неперевершений ресурс для розваг Заказать шахтный котел хорошего качества

Публикации