Патріарх УГКЦ відкрив фотовиставку портретів матерів загиблих українських воїнів

07.05.2019 21:59 0

Патріарх УГКЦ відкрив фотовиставку портретів матерів загиблих українських воїнів

Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук) до Дня матері відкрив у Музеї історії Києва фотовиставку портретів матерів загиблих на Сході України українських воїнів.

Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

На відкритті були присутні дванадцять матерів героїв — учасники проекту «Сильні духом. Мами».

Фотовиставку «Сильні духом. Мами» ініціював Департамент військового капеланства УГКЦ за підтримки Всеукраїнської громадської організації «Ветеранське братерство».

Автор ідеї та учасник проекту, мати загиблого героя Наталія Дубчак під час відкриття зазначила, що проект зародився випадково. «Після втрати сина я довго виходила з того стану, який ми всі мали і маємо. І зрозуміла, що, на жаль, увагу і тепло нам ніхто не може дати, лише ми самі одні одним. Бо тільки така сама зранена душа, тільки таке саме зранене серце може знайти слова і зрозуміти тебе», – сказала пані Наталія.

Ще одна мама загиблого героя Тетяна Топоровська сказала, що немає страшнішого випробування для матері, ніж втратити єдиного сина. «Це втратити сенс життя. Як жити далі? Де шукати сили, щоб жити, а не існувати?! Ми виховували наших синів мужніми і сильними, і жили вони за кодексом честі справжніх чоловіків, незважаючи на свій вік», – відзначила пані Тетяна.

«Але ми не маємо права втрачати голову, – закликала вона. – Горе нас не зламало. Наші сини зробили нас сильними. Страшенний біль від того, що нашим минулим стали ті, хто мав стати нашим майбутнім. Хоч би як було боляче, але ми знайшли в собі сили зафарбувати сивину, вдягнути вишиванки, нафарбувати губи, усміхнутися і жити далі заради світлої пам’яті наших дітей і наших хлопчиків-героїв».

Відкриваючи фотовиставку, Предстоятель УГКЦ зауважив: «І хто справді може збагнути всю трагедію, увесь біль мами, яка втрачає життя дитини, над якою весь час чувала. Хто може її зрозуміти? Коли я слухав ваші зворушливі слова, що маму, яка втратила єдиного сина, може зрозуміти така ж мама, і дивлячись на цей унікальний фотопроект, де ми бачимо зображених матерів разом зі своїми синами, у тих фотографіях я побачив постать Пречистої Діви Марії. Тільки Вона вповні може вас зрозуміти, як та, що втратила єдиного Сина, – Вона, яку ми називаємо Матір’ю Божою Неустанної Помочі».

Патріарх Святослав висловив матерям глибоку повагу. «Я вважаю вас справжніми матерями України. Віддавши своїх синів за життя українського народу, ви стали матерями народу. Тому особлива шана цього народу є до вас», – сказав Глава Церкви.

Блаженніший Святослав подякував матерям героїв, що мали мужність узяти участь у цьому проекті. «Ви мали мужність зафарбувати сивину, надіти цей чудовий вінок і усміхнутися, навіть крізь сльози, і всім нам подарувати надію, що життя переможе смерть», – сказав він.

Глава УГКЦ вручив кожній матері медаль Матері Божої Неустанної Помочі. «Нехай Богородиця, яка знає, що означає втратити єдиного Сина, буде вашою заступницею», – побажав Предстоятель.

Виставка триватиме з 7 по 20 травня 2019 року в приміщенні Музею історії Києва за адресою: вул. Б. Хмельницького, 7.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/faith_and_weapon/75694/

Следующая новость
Предыдущая новость

Митрополит УПЦ відсвяткував у Севастополі день військово-морського флоту Росії Лечение наркомании в Одессе Необычные люстры с абажуром европейского качества Вдохновение Муранского стекла — виниловая плитка Tarkett Murano Аренда мебели и инвентаря для мероприятий в Украине

Публикации