Патріарх Варфоломій: Після Томосу Предстоятель УПЦ (МП) не зможе носити титул «Митрополит Київський»

08.12.2018 1:49 3

Патріарх Варфоломій: Після Томосу Предстоятель УПЦ (МП) не зможе носити титул «Митрополит Київський»

Патріарх Варфоломій закликав Предстоятеля УПЦ (МП) Онуфрія (Березовського) та інших єрархів цієї конфесії взятиу часть у об’єднавчому Соборі 15 грудня. Митрополит Онуфрій може також кандидатувати на пост Глави нової Церкви. У Константиноаполі також нагадали митрополиту Онуфрію, що після вибору Предстоятеля нової Церкви він вже не зможе носити титул «Митрополит Київський».

Про це йдеться у листі-зверненні Патріарха Варфоломія до Предстоятеля УПЦ (МП). Текст цього документу оприлюдив у себе на Фейсбук-сторінці митрополит Олександр (Драбинко).

«Ми хотіли довести до відома Вашого Високопреосвященства, ці попередньо прийняті рішення Матери Церкви через призначених нами до Києва екзархів, але, на жаль, Ви відмовились взаємодіяти з ними. Повертаючись зараз до того самого питання вдруге через цей Патріарший лист та звернення до Вас, як «Високопреосвященний митрополит Київський», у формі ікономії та милості, ми повідомляємо Вас, що після виборів Предстоятеля Української Церкви органом, котрий складатиметься з кліриків та мирян, Ви не зможете еклізіологічно та канонічно носити титул Митрополита Київського, котрий, Ви все одно носите зараз у порушення описаних умов офіційних документів 1686 року», - йдеться у документі.

Патріарх Варфломій також закликає митрополита Онуфрія взяти у часть в об’єднавчому Соборі та у виборі Предстоятеля нової Української Церкви. Митрополиту дозволяється бути кандидатом на пост глави нової Церкви.

«З цієї причини, у дусі миру та любові ми просимо Вас, Високопреосвященний брате, після прийняття до уваги та розгляду наших канонічних актів у дусі історичної правди та здорової еклізіології – відповісти даному виклику і гармонізувати себе з традицією Ваших приснопам’ятних попередників Сильвестра, наступника славного Петра Могили, та решти Київських митрополитів, Дионісія, Йосифа, Антонія, підтримуючи благородних українських людей і їх благочестивий народ, дотримуючись рішень Матері Церкви; і ми просимо Вас негайно і у дусі згоди та єдності прийняти участь разом з Вашою єрархією у майбутньому установчому Соборі об’єднаної Української Православної Церкви і виборчих процесах для визначення її Предстоятеля. Вашому Високопреосвященству звичайно дозволяється бути кандидатом на цю позицію. Ми також просимо Вас і Вашу єрархію бути у спілкуванні з колишнім митрополитом Київським Філаретом та колишнім архиєпископом Львівським Макарієм та іншими з ними, оскільки вони були у повній мірі відновлені нами у архієрействі, але не у своїх посадах і титулах, через наше позитивне рішення на апеляційні прохання, котрі вони неодноразово надсилали нам, як те ясно та мудро проголошують Божественні та Святі Канони 9 та 17 Святих отців Халкідону. Немає потреби повторювати, що розгляд апеляційних петицій не є «легітимізацією розколів», але є шансом вилікувати їх, як і у випадку з розколом, що мучить возлюблений український народ протягом трьох десятиліть». – пише Вселенський Патріарх.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/orthodox_relations/73808/

Следующая новость
Предыдущая новость

Окуляри нічного бачення Виртуальный мир сказочных приключений Исламский культурный центр открыл в Харькове свою гимназию Присоединяйтесь к счастливым обладателям цифровых валют У Житомирі в соборі УПЦ КП відкривають виставку унікальних вірменських ікон України

Публикации