Парламент скасував перереєстрацію релігійних організацій — цього хотіли церкви

08.12.2017 12:12 9

Парламент скасував перереєстрацію релігійних організацій — цього хотіли церкви

Ухвалені зміни дублюють усі положення законопроекту 6696, співавторами якого виступили представники усіх парламентських фракцій і груп (Павло Унгурян, Оксана Продан та інші), а в його розробці брали участь експерти Верховної Ради та громадських організацій, Міністерства юстиції та Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.
Відтак для включення релігійних організацій до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій достатньо дотримання лише однієї вимоги, яка міститься в абзаці 2 пункту 133.4.1 статті 133 Податкового кодексу, а саме – бути зареєстрованою відповідно до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».
За бажанням релігійної організації вона може подати до податкового органу копію свого статуту.
Таким чином, ухвалений парламентом законопроект № 6776-д скасував вимогу про внесення будь-яких додаткових положень до статутів релігійних організацій, як умови збереження їх неприбуткового статусу.
Водночас релігійні організації у своїй діяльності, як і раніше, повинні дотримуватися вимог пункту 133.4.2 статті 133 Податкового кодексу України – тобто здійснювати лише неприбуткові види діяльності, передбачені їх статутами та Законом про свободу совісті.
У разі порушення цієї норми така релігійна організація може бути виключена контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій та буде вважатися платником податку на прибуток – з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення.

Про недоцільність перереєстрації раніше заявила Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій. Релігійна спільнота закликала парламентарів прийняти зміни, запропоновані законопроектом № 6696, оскільки перереєстрація кожної релігійної громади – це тривалий, дорогий і недоцільний процес.
Слід нагадати, що релігійні організації можуть діяти винятково як неприбуткові, а пожертви та інші їх надходження згідно зі статтею 18 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» не підлягають оподаткуванню.

Також 7 грудня парламент врахував позицію Всеукраїнської Ради Церков і ухвалив закони проти домашнього насильства.

Фото Facebook

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Юридические услуги на дому Скупка золота и антиквариата – профессиональная оценка экспертом Тренинги по работе с опорными точками Азартные игры и священное писание Хотите арендовать катамаран в Сочи? Обращайтесь в компанию «Sochi Charter»!

Публикации