Парламент підтримав звернення Президента до Вселенського Патріарха

19.04.2018 23:24 12

Парламент підтримав звернення Президента до Вселенського Патріарха

Сьогодні, 19 квітня, депутати Верховної Ради підтримали звернення Петра Порошенка до Вселенського Патріарха з проханням надати Томос про автокефалію православної Церкви в Україні. За про голосували 268 депутатів.

Перед голосуванням до присутніх звернувся Президент України. Він розповів, що діалог між представниками держави та Костантинопольською Патріархією тривав кілька років і зараз настав сприятливий момент для отримання автокефалії УПЦ,

«Усі Помісні Церкви були визнані шляхом залучення держави до цього процесу. Такою є вимога Константинополя», - заявив Порошенко.

Президент нагадав, що православ'я прийшло до Україну саме з Царгорода, та саме від нас поширилося на Залісся, де необачливо українські князі заснували Москву.

Голова держави закликав розірвати церковну пуповину із Москвою. Він також нагадав, що саме російські церковні діячі придумали концепцію "Русского мира", яку на озброєння пізніше взяв Кремль.

Президент стверджує, що Церкви нарешті погодились забути про старі чвари заради об'єднання та визнання.

Автокефалію дають не стільки конкретній Wеркві, скільки країні - наголосив Президент. Саме тому, українська держава і бере участь у цьому процесі.

Тут не тільки релігія, тут і геополітика. Ця подія стоїть на рівні з питанням безвізу, підписання Угоди про асоціацію.

Окремо Гарант Конституції зазначив, що ця подія не порушить конституційний принцип відділення Церкви від держави. Він також наголосив, що ті, хто захоче лишиться у складі Московського Патріархату - залишить за собою таке право.

Підтримати звернення Президента до Варфоломія закликали голови практично усіх фракцій, голова ВРУ Андрій Парубій та перший заступник голови комітету з питань культури та духовності Ірина Подоляк.

Представники Опоблоку оточили трибуну Ради

Категорично проти виступили представники Опоблоку, які у повному складі вийшли до парламентської трибуни. Голова фракції Юрій Бойко звинуватив президента у втручанні у церковні справи. Виступ Бойка супроводжувався вигуками «Ганьба.

Фракцію "Опозиційний блок" підтримав і представник від групи "Партія Відродження" Андрій Шипко. Йому теж прокричали «Ганьба».

Після успішного голосування Президент Порошенко подякував депутатам та заявив, що ця позиція щодо автокефалії відповідає настроям усього українського суспільства.

«Наріжним каменем політики президенті і більшості депутатів був пункт про сприяння створенню Помісної Православної Церкви. .. Держава не повинна втручатися у внутрішньо церковні справи. навіть більше - іноземна держава не повинна втручатися у церковні справи сусідньої держави», - наголосив президент.

Напередодні, в середу 18 квітня профільний Комітет з питань культури і духовності рекомендував депутатам підтримати звернення Президента за основу та в цілому.

Нагадаємо, у вівторок 17 квітня Президент України Петро Порошенко запросив до себе представників парламентських фракцій та заявив про намір просити автокефалію Православній Церкві в Україні. Він також дав зрозуміти, що необхідні домовленості з патріархом Варфоломієм вже досягнуті і питання лише у підготовці формальної сторони питання.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/state/church_state_relations/70857/

Следующая новость
Предыдущая новость

Где заказать печать открыток? Адвентисты доставили в зону АТО более 12 тысяч литров питьевой воды Купить фотообои по лучшей цене Магазин качественной европейской обуви Татуировки в Киеве: расценки и качество

Публикации