Папа Франциск і глава УГКЦ відвідали українську громаду Рима і виголосили промови

29.01.2018 20:44 6

Папа Франциск і глава УГКЦ відвідали українську громаду Рима і виголосили промови

Для Франциска ці відвідини мали також особистий характер. "Ми звикли чути з його уст українське християнське вітання «Слава Ісусу Христу!», – зазначає сайт УГКЦ. – Цього вітання малого Хорхе Бергольйо навчив український священик салезіанин Степан Чміль, який після Другої світової війни душпастирював серед українців в Аргентині. Майбутній Папа прислуговував йому під час Святої Літургії. Пізніше о. Степан прибув до Рима, де згодом отримав єпископські свячення з рук блаженнішого Йосифа Сліпого. У Римі він відійшов до вічності сорок років тому, 22 січня 1978 року, а його тлінні останки спочивають у крипті собору Святої Софії".

Кількатисячна громада привітала папу Римського, який прибув з 20-хвилинним випередженням запланованої програми, багатоголосою українською колядкою. Папу зустрів глава УГКЦ верховний архієпископ Святослав, який провів його до собору Святої Софії. На порозі храму його привітали представники молоді, що разом з єпископом Рима випустили в небо білу голубку, як символ миру. Прийнявши традиційний коровай, папа звернувся зі словами привітання до присутніх, подякувавши за запрошення і гостинність та проказавши молитву за мир в Україні.
Увійшовши до храму, Франциск благословляв дітей, зокрема хворих. Далі він привітався з присутніми єпископами та представниками громади. Увійшовши разом із Святославом до святилища, він проказав молитву перед престолом.
Вітаючи достойного гостя, верховний архієпископ Святослав, насамперед, представив життя та діяльність української греко-католицької громади в Італії, символом єднання якої став цей собор, споруджений патріархом Йосифом Сліпим. «Протягом 18 років, – розповів глава УГКЦ про одного зі своїх попередників, – він перебував у радянських концентраційних таборах. Після звільнення в 1963 році він виявив бажання збудувати цю святиню, що не тільки є катедрою нашої Церкви в Римі, але передусім меморіалом, який не дає змоги забувати про численні християнські церкви, знищені в Радянському Союзі, про мільйони жертв нацистських і комуністичних переслідувань».
Папа Франциск і глава УГКЦ відвідали українську громаду Рима і виголосили промови Предстоятель УГКЦ зазначив, що «протягом багатьох років крипта цієї базиліки була єдиним місцем, де родини могли пом’янути та помолитися за своїх загиблих рідних і близьких, не знаючи, де вони поховані, чи не маючи змоги зробити це на місці їхнього поховання». І серед них був блаженний мученик Омелян Ковч, якого проголошено покровителем священиків УГКЦ.
Святослав також зазначив, що український народ вважає папу Франциска «справжнім посланцем і будівником миру, миру справжнього та справедливого», якого особливо прагнуть серця в Україні. «Наш народ вважає Вас справжнім посланцем і будівником миру, − миру справжнього та справедливого. Цього миру так сильно прагнуть у нашій країні, яка вже чотири роки страждає від російської агресії, що спровокувала в Європі найбільшу гуманітарну кризу після Другої світової війни. Це справжня війна, жертвами якої є сотні тисяч загиблих і поранених і яка змусила мільйони людей покинути свої домівки... Дякуємо за те, що Ви пробуджуєте совість європейського континенту, робите її чуйною до бідних, стражденних, мігрантів і жертв несправедливості. Дякуємо за те, що Ви стали для нас посланцем Благої вістки Христа, за те, що проголошуєте спасіння тим, хто відчуває відчай і безнадію» – сказав, зокрема, він.

Далі промовляв Франциск, який опісля запросив всіх проказати молитву до Богородиці та разом з верховним архієпископом УГКЦ Святославом уділив благословення.
"Хочу розповісти вам один секрет. Перед тим, як іду на нічний відпочинок чи встаю вранці, я зустрічаюся з українцями… Ваш Блаженніший Святослав подарував мені ікону Пресвятої Богородиці в Аргентині. Я її привіз із собою до Рима. Він повернувся до своєї країни з Аргентини, а я мусив приїхати до Рима... Я щоразу молюся перед цією іконою Богородиці вранці та ввечері і закінчую молитву українською мовою", - сказав Франциск.
Він згадав три постаті. «Перший – кардинал Йосиф Сліпий, 125-ту річницю з дня народження якого завершуєте святкувати. Він хотів і збудував цю сповнену світла базиліку, щоб вона стала яскравим пророчим знаком свободи в ті роки, коли ви не мали доступу до жодних святинь. Але завдяки пережитим і пожертвуваним Господеві стражданням він приклався до спорудження іншого храму, ще величнішого та прекраснішого – будівлі з живого каміння, якою є ви», – вважає духовний лідер всіх католиків світу.
Другою постаттю, яку згадав папа Римський, є єпископ Чміль, що упокоївся 40 років тому і тут похований: «Ця людина зробила для мене багато добра. У моїй пам'яті залишається живим спогад про те, коли ще молодим хлопцем я прислуговував йому під час Божественної Літургії. Від нього я довідався про красу вашої Літургії, з його розповідей дізнався про живе свідчення віри, глибоко вистражданої і загартованої страшними атеїстичними переслідуваннями минулого століття. Я дуже вдячний йому і вашим численним героям віри — тим, хто, як Ісус, впали наче зерно на хресну ниву, принісши плідний урожай. Бо справжня християнська перемога — це знак хреста, наш стяг надії».
Третя постать, яку згадав Римський архієрей, – кардинал Любомир Гузар. «Ви, дорогий Блаженніший, несете його постать у своєму серці, і багато інших людей назавжди збережуть у собі його прихильність, доброту, невтомність і молитовну присутність», – звернувся він до нинішнього глави УГКЦ Святослава.
Діти з місцевої громади подарували папі Франциску мозаїку карти України в кольорах національного прапора та ляльки-мотанки. Від громади Франциск отримав ікону Богородиці "Оранта", вишиваний рушник і глечик з українським медом, а посол України при Святому Престолі вручила від імені України факсиміле Пересопницького Євангелія. Представники Комітету вшанування блаженного Омеляна Ковча та цьогорічні лауреати відзнаки на його честь подарували ікону блаженного.
Опісля Франциск зійшов до крипти, де помолився при гробі єпископа Степана Чміля, поклавши перед ним запалену свічку. Вийшовши з храму, він знову звернувся до присутніх кількома словами, запевнивши у своїх молитвах та прохаючи молитися за нього. А далі, уділивши своє благословення, вітався з вірними, які вигукували слова вдячності та любові. Перед від’їздом він разом із главою УГКЦ знову випустив в небо білих голубів.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Еврейская шакшука на завтрак - это то, что от вас точно не будут ждать ваши близкие Купив дизельный компрессор, вы будете на шаг впереди Особенности пластиковых окон от Ventana Музыка группы Король и Шут Зачем нужны надгробия

Публикации