Папа Франциск відвідає український собор в Римі та зустрінеться з українськими мігрантами

17.01.2018 23:13 0

Папа Франциск відвідає український собор в Римі та зустрінеться з українськими мігрантами

О 16:00 папа прибуде до собору Святої Софії, де його зустріне владика Святослав. У соборі паломники зустрінуть папа українською колядою, після чого глава УГКЦ привітає його у своєму слові. Папа також звернеться до української громади, а відтак зійде до крипти собору. Тут єпископ Рима помолитися перед могилою владики Степана Чміля, свого вихователя в початковій школі в Буенос-Айресі (Аргентина). На завершення свого візиту папа вийде до паломників на території собору Святої Софії.
«Візит Святішого Отця до собору Святої Софії має важливе історичне значення: кілька десятиліть цей храм був головним катедральним храмом нашої Церкви і став символом її відродження. Зустріч Папи з українськими мігрантами є знаком його пастирської турботи та виявом солідарності з українським народом, котрий вже декілька років страждає від війни на Донбасі», – вважає владика Святослав.
Собор Святої Софії в Римі був побудований з волі греко-католицького патріарха Йосифа Сліпого у 1969 році, а в 1985 році папа Іван Павло ІІ надав йому титул кардинальської церкви. У крипті собору, окрім інших поховань, знаходиться також могила владики Степана Чміля, одного з найближчих співпрацівників патріарха Йосифа Сліпого та особи, близької до папи Франциска. У 1948 році о. Степан Чміль приїхав до Аргентини як перший український салезіанин східного обряду. Серед вихованців школи, в якій він працював, знаходився також малий хлопець Хорхе Маріо Бергольйо (Папа Франциск). Папа не один раз вказував на особливу роль о. Степана Чміля у своєму вихованні та розповідав, що саме цей український священик навчив його молитися «іншу Літургію», багато розповідав йому про Україну та переслідування УГКЦ в Радянському Союзі. Із цих часів папа пам’ятає християнські вітання українською мовою та вітається з українськими паломниками рідною для них мовою.
Собор Святої Софії є для українських мігрантів важливим духовним та культурним осередком. Українці в Італії є п’ятою за кількістю етнічною спільнотою. У різних регіонах Італії діє 145 греко-католицьких капеланських осередків, в яких здійснюють душпастирське служіння 62 священики.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Заморожені овочі та фрукти - кладязь вітамінів під час Великоднього посту Юридический перевод документов Где и как можно быстро получить медицинскую справку 026/у? Твердотельные накопители SSD: что стоит знать У парламенті запропонували починати пленарні засідання з молитви "Отче наш"

Публикации