Оприлюднено лист 1942 року Митрополита УГКЦ Шептицького до Папи про геноцид євреїв

30.09.2019 12:45 3

Оприлюднено лист 1942 року Митрополита УГКЦ Шептицького до Папи про геноцид євреїв

До дня вшанування жертв трагедії у Бабиному Ярі Український погляд поширив лист Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького до Папи Римського, написаного 1942 року. в якому повідомляється, що під німецькою окупацією здійснюється геноцид євреїв.

Львів, 28 березня [1]942 р.

In Pace

Святіший Отче,
Скоро ось уже десять місяців, як ми живемо під режимом Гітлера (…) В міру просування на схід німці стають усе більш волюнтаристськими і зовсім безоглядними у проявах національного егоїзму, що не знає ніяких меж. Вони вважають усіх євреїв воєнними противниками і влаштовують побоїща, в яких тисячі євреїв гинуть разом зі своїми жінками й дітьми, наприклад, в усіх великих містах України вони винищили всіх євреїв, що не втекли перед їхньою армією — у Києві майже 130 000, за описами, які видаються достовірними; аналогічна кількість — в інших містах.
Спочатку у нашій країні вони ще не увійшли в раж настільки, аби влаштовувати подібні видовища перед населенням; хотіли, мабуть, звалити на нього відповідальність за ті вбивства; вони часто наказували місцевій міліції страчувати без суду сотні євреїв і фотографували страти. У Львові, таким способом, за даними Ізраїльської Громади, було страчено 15 000 євреїв, а чиновників тієї Громади змушували давати властям офіційні свідчення, що євреїв перебили українці.

Уже з самого початку війни юрби молоді записувалися в місцеву міліцію, і видається незаперечним [факт] (il semble certain), що цю міліцію використовували для таких кривавих справ. У листі до Гіммлера я, як і слід було зробити, висловив протест проти цього — та, здається, нічого не добився. У єдино можливий на той час спосіб я опублікував пастирський лист про злочин людиновбивства та спробував через духовенство попередити молодих, щоби вони не записувалися в міліцію чи інші організації, де їхні душі могли б наражатися на небезпеку. Євреї були не єдиними, кого арештовували й страчували — без суду загинуло сотні, а може, й тисячі людей з числа інтелігенції тільки за те, що їх вважали ворогами (…)
[ЦДІАЛ. — Ф. 201. — Оп. 1т. — Спр. 90. — Арк.25-26. Рук., франц.]

На світлині монах-студит Даниїл Тимчина із єврейськими дітьми під час Голокосту.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/history/77312/

Следующая новость
Предыдущая новость

Где взять справку от гинеколога? Профессиональные средства для волос и тела Серебряные, золотые и позолоченные крестики в ассортименте Морские сувениры - особенности выбора Окуляри нічного бачення

Публикации