Нова Церква ніколи не буде визнана, - Олександр Саган про наміри відновити УПЦ КП

12.06.2019 11:10 9

Нова Церква ніколи не буде визнана, - Олександр Саган про наміри відновити УПЦ КП

Почесний Патріарх Філарет оголосив про скликання Помісний Собор Київського Патріархату 20 червня. Релігієзнавець Олександр Саган розповів Gazeta.ua, чого чекати від цього засідання.

"На Собор приїдуть єпископи з Росії, які приїзджали на братню бесіду 14 травня. Із кліриків теж є певна кількість тих, хто підтримають Філарета через особисті симпатії. Із вірян зберуться прихожани Володимирського собору. Йдеться не про розкол, а про відкол від ПЦУ частини єпископів. Це вдарить по міжнародному іміджу України. Томос давався як засіб подолання розділення православ'я в нашій країні. Філарет дасть Московській Патріархії додаткові аргументи протидіяти нашому визнанню серед інших Православних Церков. Тепер внутрішня ситуація, з одного боку, погіршиться, бо з'явиться ще одне церковне утворення", - каже Олександ Саган.

Експерт вбачає й позитивні наслідки від дій почесного Патріарха Філарета.

"З іншого боку, ПЦУ виграє. Бо всім стане зрозуміло, що керує нею не Філарет. Зараз є спекуляції з цього питання. Це стримує багато громад перейти з МП до ПЦУ. Плюс у тому, що ПЦУ очиститься від нашарувань радянської минувщини Церкви. Філарет не створить знову КП, бо він вже ліквідований. Це буде нова Церква зі старою назвою, бо вона незайнята. У них є плани довести через нові освячення кількість єпископів до десятка. Це люди, які свідомо оберуть шлях самоізоляції. Бо в перспективі визнання цієї Церкви не буде ніколи. Навряд чи колись Константинополь ще раз повернеться до українського питання. Від рішення Синоду й архиєрейського Собору ПЦУ буде залежати те, які канонічні покарання понесе екс-патріарх Філарет і ті священики, які його підтримають", - говорить релігієзнавець.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/orthodox_relations/76134/

Следующая новость
Предыдущая новость

Справка 302 н для трудоустройства Ритуальные услуги от похоронного бюро «Новая жизнь» в Минске Средство для безопасного и быстрого похудения Быть уверенным в качестве – заказывать работы на «Курсовичок» Выбрать спиннинг

Публикации